ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова рекомендує Раді ухвалити в цілому законопроект про мовні квоти для ТБ

06.04.2017, 10:42

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендує парламентаріям прийняти у другому читанні і в цілому проект закону про введення 75% квоти на використання державної мови на телебаченні. Члени комітету розглянули 159 поправок до законопроекту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, врахована поправка про захист кримськотатарської мови шляхом заміни поняття “регіональні мови” на “мову корінного народу”.

Комітет відхилив поправки про зниження квоти української мови до 55% і 35%, внесених представниками фракції “Опозиційного блоку”.

“Нам цей закон треба проголосувати у залі. Наше принципове та стратегічне завдання – зробити так, щоб з сьогоднішнього дня телеканали весь свій продукт знімали вже українською. І це вже дуже важливі речі. Все, що зняте до цього моменту ще не продемонстровано в ефірі, або може бути продемонстровано повторно за рішенням телеканалу... Давайте для цього дозволимо перехідний період як виняток заради того, щоб вже за цей час ми могли мати інший, більш україномовний інформаційний простір”, - заявила голова комітету, заступниця голови фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар.

Також вона зазначила, що за останній час рішеннями парламенту з українського телеефіру було вилучено величезну кількість російськомовного медіапродукту, зокрема низькоякісні російськомовні серіали, і тепер, щоб створити новий якісний україномовний продукт і адаптувати, продублювати іншомовний, телеканали мають потребу у цьому перехідному періоді.

Як повідомляв ІМІ 16 березня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5313 “Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації”, який встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на телебаченні.

У загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних і регіональних телеканалів передачі та/або фільми українською мовою мають становити не менше 75% у кожному з проміжків часу між 7.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення - 50% передач і фільмів державною мовою в тих же проміжках часу.

Liked the article?
Help us be even more cool!