ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комісія ООН розслідуватиме вбивство Хашкаджі

25.01.2019, 10:30
Фото - AFP / Радіо Свобода

Спеціальна комісія ООН вже цього місяця почне розслідувати вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі. Про це повідомила спеціальний доповідач ООН з питань позасудових, прискорених та свавільних страт Агнес Каламард, повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

“Я очолюватиму незалежне міжнародне розслідування вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, що розпочнеться із візиту до Туреччини 28 січня - 3 лютого 2019 року”, - заявила Каламард.

Вона додала, що вивчатиме обставини злочину, а також “природу і масштаб відповідальності за вбивство держав і осіб”.

“Мої висновки та рекомендації будуть подані під час червневої сесії Ради з прав людини ООН”, - уточнила доповідач.

Каламард зауважила, що під її керівництвом працюватиме три експерти, які серед іншого розумітимуться на судовій експертизі.

Інформації про те, чи намагатиметься ця група потрапити до Саудівської Аравії, поки немає, зазначає Reuters.

Нагадаємо, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, тільки після 20 жовтня, але заперечує зв’язок цього злочину з принцом-наступником.

Турецькі ЗМІ 1 листопада повідомили, що тіло Хашкаджі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає. У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів.

Туреччина передала пов'язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

У Саудівській Аравії затримали 21 підозрюваного у вбивстві журналіста. Над 11 затриманими 3 січня в Ер-Ріяді почався судовий процес, генпрокурор країни вимагає смертної кари для п’яти підозрюваних.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розпорядження вбити журналіста надійшло “з найвищих рівнів уряду” Саудівської Аравії. Натомість президент США Дональд Трамп вважає, що немає доказів причетності саудівського кронпринца до резонансного вбивства журналіста. Втім, Сенат США у своїй резолюції поклав провину за вбивство журналіста на спадкоємного принца Саудівської Аравії.

Liked the article?
Help us be even more cool!