ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишні співробітники позиваються до Маска та SpaceX через незаконне звільнення та “емоційну шкоду”

13.06.2024, 17:43

Восьмеро колишніх співробітників SpaceX 12 червня подали позов проти компанії та її гендиректора Ілона Маска, заявивши, що їх звільнили у 2022 році за висловлення про гендерну дискримінацію й сексуальні домагання на робочому місці.

Про це повідомляє CNN.

Позивачі стверджують, що Маск прагне бути “лідером сміливого нового світу космічних подорожей, але керує своєю компанією по-середньовічному, ставлячись до жінок, як до сексуальних об’єктів, котрих доречно оцінювати за розміром бюстгальтера, заповнюючи робоче місце непристойними жартами про секс і повторюючи тим, хто висловлюється проти такого середовища, що якщо їм щось не подобається, хай шукають іншу роботу”, – ідеться у скарзі, поданій до суду штату Каліфорнія.

У 2022 році ці восьмеро людей взяли участь у написанні відкритого листа з критикою Маска й закликом до верхівки SpaceX зробити культуру компанії інклюзивнішою. Цей лист підписали ще понад 400 працівників, котрі вимагали, щоб керівництво SpaceX офіційно заявило, що висловлювання Маска (зокрема у Twitter) не відображають погляди чи цінності компанії.

Після оприлюднення листа вісьмох співробітників звільнили. У позові стверджується, що “Маск особисто наказав розірвати контракти з позивачами”.

У SpaceX не відповіли CNN на звернення по коментар щодо позову.

Раніше компанія стикалася зі схожими скаргами від Національної ради трудових відносин стосовно звільнення співробітників-авторів листа за “захищену узгоджену діяльність”. 

У SpaceX відреагували на цю скаргу власним позовом, де зазначалося, що Нацрада як така є “неконституційною” за своєю структурою.

У позові, поданому 12 червня, наведено висловлювання Маска й дії інших співробітників, котрі, на думку звільнених працівників, сприяли недружньому середовищу й “всепроникній культурі сексизму” в SpaceX.

“Поведінка Маска, зокрема його втручання в робоче середовище з химерними дитячими жартами про секс, призвело до цілком передбачуваного й умисного результату: заохотило до подібної поведінки інших співробітників”, – йдеться в позові. 

Автори скарги додають, що, на їхню думку, “SpaceX не вжила заходів для відшкодування домагань, ворожої робочої атмосфери й помсти”.

Колишні співробітники вимагають грошової компенсації за “втрачені зарплати, заробіток, пільги й емоційну шкоду”.

Як повідомляв ІМІ, Ілон Маск заявив, що заборонить своїм працівникам користуватися технікою Apple, якщо компанія вбудує ChatGPT від OpenAI на рівні операційної системи.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!