ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція визначила ще 5 переможців, яким оплатить судовий збір

21.02.2018, 13:03
Фото - "Доступ до правди"

Коаліція громадських організацій “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації” визначила ще 5 переможців, яким оплатить судовий збір та надасть правову підтримку, повідомляє “Доступ до правди”.

Переможцями стали:

Береза Альона – подала запит до КП “Міськтепловоденергія” Кам’янця-Подільського з проханням надати копію штатного розпису, відомості щодо нарахування заробітної плати та усіх видів доплат його працівникам та фінансову звітність підприємства за 2017 рік, проте її запит було проігноровано.

Болган Валерій, головний редактор одеського видання “ІзбірКом” – надіслав запит до Одеської установи виконання покарань Управління Державної пенітенціарної служби України щодо штатного розпису установи виконання покарань, їхньої зарплати, а також особливостей утримання поголів’я свиней на території установи. У відповідь йому повідомили, що його запит “вивчається”, запропонували “відповідним чином оформити запит” та погодитися на витрати з його виконання.

Рудомський Руслан – в інформаційному запиті попросив копії розпоряджень міського голови міста Нетішина Хмельницької області про преміювання посадових осіб виконкому зі січень – жовтень 2017 року, а також просив опублікувати це на сайті. Проте отримав відмову з посиланням на конфіденційність інформації та те, що вона не належить до переліку інформації, що має публікуватися на сайті.

Карпій Дмитро – надіслав запит до керуючої компанії з обслуговування житлофонду про роботи і послуги, надані двома приватними суб’єктами, – які саме роботи виконували, їхні ціни та якість виконання, натомість отримав відповідь, що запитувана інформація не є публічною.

Грига Юлія – подала запит до КП “Вінницяоблводоканал” з вимогою надати копії договорів на закупівлю м’яса та м’ясопродуктів, звіти про які було опубліковано з системі Prozorro. Проте КП відмовило у наданні відповіді, аргументуючи тим, що воно не розпорядник публічної інформації у розумінні ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Коаліція продовжує конкурсний відбір серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді.

Якщо ви надсилали запит на доступ до публічної інформації до місцевих рад (комунальних підприємств чи інших розпорядників публічної інформації) і запитували суспільно важливу інформацію у період із серпня по вересень 2017 року і не отримали задовільної відповіді, то організатори конкурсу пропонують вам:

- юридичну підтримку для оскарження відповіді розпорядника у суді І інстанції;

- сплату  судового збору та виконавчого провадження за рахунок коштів кампанії;

- пройти тренінги “Як висвітлювати судовий процес” та “Доступ до публічної інформації”.

Для цього потрібно: надіслати заявку на Конкурс, долучивши  запит копії вашого запиту та відповідь розпорядника.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2017 року Коаліція громадських організацій “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації” визначила шість переможців, яким оплатила судовий збір та надасть правову підтримку.

Раніше Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні підписали Меморандум про створення коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації”.

Основна мета кампанії – зменшення судового збору в адмінсудах та скасування авансового внеску у виконавчих провадженнях у справах про доступ.

Зараз судовий збір для фізичних осіб, які бажають оскаржити ненадання/надання неповної інформації до суду, становить 640 грн, для юридичних осіб – 1600 грн. Вартість відкриття виконавчого провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа, коштує 6 400 грн.

На думку підписантів меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на інформацію в суді.

Підписати меморандум можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!