ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція "За вільний інтернет" закликає владу не продовжувати практику блокувань в інтернеті

15.05.2019, 15:08
Фото - Flickr

Коаліція “За вільний інтернет” закликає владу України відмовитися від неправомірних обмежень інтернету і використовувати законні та прозорі способи для цього. Про це йдеться в заяві коаліції з нагоди другої річниці запровадження інтернет-блокувань в Україні.

Коаліція зазначає, що за цей час досі не розкриті критерії та методологія, за якими складається список ресурсів для блокування, а також не оприлюднено інформації про ефективність цих блокувань.

“СБУ та МЗС, які повинні проводити аналіз ефективності запроваджених економічних санкцій, відмовляються надати інформацію про результати та ефективність блокувань сайтів”, - посилається коаліція на отримані від правоохоронців відповіді на свої запити.

Також коаліція нагадує про відмови інших органів влади у наданні їм запитуваної інформації.

Так, РНБО, рішеннями якого запроваджувалися блокування сайтів у межах економічних санкцій, у відповідь на запит повідомила, що моніторинг ефективності санкцій “забезпечує” Кабінет Міністрів України разом з СБУ та Національним банком України.

Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ у своїй відповіді підтвердив, що СБУ робить такий аналіз, однак у наданні запитуваної інформації відмовив: “Зазначена інформація була зібрана в процесі контррозвідувальної діяльності та є інформацією з обмеженим доступом”.

Секретаріат Кабміну зауважив, що не є розпорядником запитуваної інформації: “Відповідальними за узагальнення інформації про забезпечення реалізації та моніторингу ефективності санкцій визначено Міністерство закордонних справ та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України”.

У свою чергу МЗС назвало запитувану інформацію “службовою” і також відмовилося надати відповідь: “Оскільки ця інформація пов’язана із здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень, вона має бути віднесена до розряду службової і не повинна оприлюднюватися”.

“Підстави та результати обмежень інтернету в Україні зараз є повністю втаємниченими. Існуючий механізм блокування сайтів є, очевидно, непрозорим і порушує українське законодавство та міжнародні стандарти прав людини. Такі обмеження можуть бути запроваджені лише за рішенням суду та за наявності обґрунтованих  підстав”, – зазначила координаторка коаліції, голова ГО “Лабораторія цифрової безпеки” Ірина Чулівська.

Нагадаємо, Президент ввів у дію три рішення РНБО про санкції (№133/2017, №126/2018, №82/2019), які, зокрема, містять “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів”.

Восени 2018 року представники Коаліції “За вільний інтернет” намагалися з’ясувати, за якими критеріями складають списки сайтів/ресурсів, доступ до яких пропонується  заборонити. Проте і РНБО, і СБУ тоді відмовили в наданні такої інформації.

Коаліція “За вільний інтернет” подала до суду і вимагає від Міністерства інформаційної політики, Ради національної безпеки і оборони та Служби безпеки України розкрити підстави санкційного блокування сайтів.

Liked the article?
Help us be even more cool!