ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ вимагає припинити видавати детективам журналістські посвічення

10.08.2011, 04:34
Комісія з журналістської етики вимагає від Агентства журналістських розслідувань «ЮАінформ» негайно припинити займатись детективною діяльністю або ж змінити свій юридичний статус, відмовившись від використання у назві посилань на журналістську діяльність, також припинити видавати журналістські посвідчення тим, хто працює приватними детективами. Про це йдеться у заяві КЖЕ, інформує Телекритика.
«Будь-яке зловживання правами та статусом журналіста є неприпустимим. У разі нехтування нашими вимогами ми залишаємо за собою право звернутись із заявою до правоохоронних органів та Міністерства юстиції України», - заявляє Комісія.

Члени Комісії зазначають, що останнім часом відновились спроби під виглядом редакцій ЗМІ або агенцій журналістських розслідувань організувати комерційні підприємства, діяльність яких несумісна з цілями чесної журналістики. Зокрема, з'явився веб-сайт  Агентства журналістських розслідувань «ЮАінформ», яке зареєстроване зі статусом інформаційної агенції. На зазначеному ресурсі розміщені оголошення про комерційний набір і навчання бажаючих стати журналістами, надання таким особам журналістських посвідчень, проведення журналістських розслідувань на замовлення.

Проте члени КЖЕ дослідили, що під виглядом агентства журналістських розслідувань його засновники організували приватне детективне агентство. «Так, клієнтам пропонувались такі послуги як встановлення фактів подружньої зради, стеження за певними особами та встановлення їх контактів, збирання інформації про осіб, зовнішнє спостереження,  приховане стеження, у тому числі за кордоном та інші "конфіденційні послуги"», - йдеться у заяві.

Комісія переконана, що така діяльність несумісна з роботою ЗМІ, дискредитує журналістику і наражає на небезпеку тих колег, які дійсно займаються журналістськими розслідуваннями за завданням редакцій, з метою встановлення істини та інформування громадськості.

На думку членів КЖЕ, неврегульованість на сьогодні законодавством України діяльності детективних агентств не може стати підставою для використання статусу інформаційної агенції або іншого ЗМІ як легального прикриття для детективного агентства.

«У зв'язку з цим нас обурюють будь-які спроби комерційних структур організувати під виглядом ЗМІ підприємства, діяльність яких може істотно зашкодити правам журналістів, призвести до законодавчого обмеження наших свобод. Неприпустимо надання журналістських посвідчень особам, які не займаються журналістською діяльністю, як це визначено законодавством України або авторитетними журналістськими організаціями», - заявляють члени КЖЕ.

Нагадаємо, що Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України неодноразово звертались до редакторів ЗМІ з проханням не надавати журналістських посвідчень особам, які не є журналістами.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!