ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Київська облдержадміністрація вимагає від ЗМІ публікувати “джинсу” Присяжнюка

02.04.2012, 04:52
Київська облдержадміністрація вимагає від комунальних видань Київщини публікувати замовні матеріали про голову облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка. Про це свідчать листи, відправлені з електронної пошти управління інформації та зв'язків з громадськістю Київської ОДА на адреси видань, копії яких є в розпорядженні «Телекритики».

У листі від 1 грудня 2011 року управління просить видання повідомити “про дату (№ газети) розміщення на шпальтах Вашого видання статті А. Й. Присяжнюка “Національна єдність та злагода - єдиний шлях до розвитку та процвітання”.
 
В іншому листі від 6 грудня, "Мазуркевич Я. І. Просить негайно повідомити про дату та номер газети друку статті". Як відомо, Ярослав Мазуркевич є начальником управління інформації Київської ОДА.
 
 
Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що цей випадок має ознаки цензури.
"Випадок має дуже яскраві ознаки цензури, оскільки з електронної переписки видно, що вимагалося саме звітування про розміщення статті губернатора, а не пропозиція її розмістити. Можливість застосувати тут ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності) КК є проблемною, але  в Кримінальному кодексі є інші статті, стосовно службових злочинів - 364, 365. Але необхідно буде попрацювати над тим, аби довести, хто точно надсилав ці листи з вимогами звітувати", - зауважив Головенко.
 
Заступник голови Київської ОДА з гуманітарних питань Тетяна Подашевська у коментарі "Телекритиці" запевнила, що це був поодинокий лист і в ОДА немає практики втручання в діяльність ЗМІ. "Цей лист розіслала виконавець, яка вже звільнилася. Стаття, про яку йдеться в електронному листі, була опублікована в "Московском комсомольце", і до управління інформації звернулися з поліської газети з проханням, чи можна розмістити цю статтю. А виконавець перестаралася і про всяк випадок розіслала її всім", - пояснила Подашевська.

Також вона наголосила, що управлінню інформації та зв'язків з громадськістю ОДА немає потреби розсилати листи з вимогою розмістити інформацію про діяльність губернатора, тому що "Анатолій Йосипович (Присяжнюк) настільки цікава людина і робить стільки важливого, що журналісти самі із задоволенням пишуть про його роботу".

"Ми ніколи не втручаємося в редакційну політику видань. Анатолій Йосипович (Присяжнюк) навпаки каже, що не хоче чути тільки позитив, а хоче чути й конструктивну критику", - запевнила Подашевська. Вона також додала, що при ОДА як дорадчий орган створена громадська рада, до якої входять головні редактори всіх комунальних видань і яка розглядає в тому числі питання свободи слова.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!