ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало інвесторів ЄС на сотні тисяч євро

Кіберполіція разом зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції та іноземними колегами припинили діяльність угруповання та заморозили активи зловмисників у більш ніж 20 країнах.

Про це повідомила пресслужба Кіберполіції.

Починаючи з 2019 року шахраї створили понад 100 сайтів, на яких пропонували вкладникам отримання прибутків від інвестування в криптовалюту та торгівлі цінними паперами на віртуальних фінансових ринках. 

Із клієнтами аферисти спілкувалися через call-центри, створені в Україні та Грузії. У них працювали кілька сотень людей. Фігуранти добирали операторів зі знанням іноземних мов та навчали їх використовувати методи соціальної інженерії під час спілкування з "клієнтами". Аферисти переконували громадян робити значні інвестиції.

Також для здійснення фінансових операцій жертв переконували встановити спеціальне програмне забезпечення. У такий спосіб шахраї отримували віддалений доступ до комп’ютерів потерпілих та виводили їхні заощадження на підконтрольні їм рахунки. Жертвами стали переважно швейцарські та німецькі інвестори.

Оперативники Департаменту кіберполіції та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора, спільно з колегами з Євроюсту та Європолу, із залученням правоохоронців Грузії, Німеччини та Швейцарії провели багаторівневу міжнародну операцію та знешкодили це транснаціональне злочинне угруповання.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Також швейцарські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ст. 147 (шахрайство) та ст. 305 (відмивання грошей, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу Швейцарської Конфедерації. 

Нині правоохоронці встановлюють особи інших спільників фігурантів.

Liked the article?
Help us be even more cool!