ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кіберполіція викрила ботоферму, яка поширювала фейки та пропаганду про війну в Україні

07.10.2022, 11:16
Фото – Національна поліція
Фото – Національна поліція

Кіберполіція викрила масштабну ботоферму, яка налічувала понад 50 тис. ботів у соціальних мережах та поштових сервісах та поширювала фейки й пропаганду про війну в Україні. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Національної поліції.

Було встановлено чотирьох організаторів мережі ботоферм. “Для реалізації злочинної схеми фігуранти залучали громадян РФ та жителів тимчасово окупованих територій України. Виконавці отримували оплату за створені акаунти в російських рублях через заборонені в Україні електронні платіжні системи”, – розповів начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець.

Фейкові сторінки використовувалися для поширення недостовірної інформації щодо війни, виправдання окупації українських територій та пропаганди у вигляді дописів та коментарів у соцмережах: 

“Правопорушники генерували майже 3 тисячі фейкових акаунтів на тиждень. Загалом мережа ботоферм налічувала більше 50 тисяч ботів. Крім цього, фігуранти здійснювали рекламування фішингових шахрайських сторінок”, – додав Виходець.

Під час проведених обшуків вилучено майже 35 тисяч SIM-карток різних мобільних операторів України та інших держав, а також комп’ютерну техніку, мобільні телефони та документацію. 

Розслідується кримінальне провадження за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!