ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Херсонська журналістка звинуватила власника сайту в цензурі, а він її в чорному піарі

31.01.2019, 14:55
Фото - Prometheus

Журналістка херсонського порталу 0552.ua Олександра Якубовська звинуватила колишнього роботодавця та власника сайту Георгія Заїку в цензурі та залякуванні.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуку в пості для друзів і підтвердила все написане представнику ІМІ в Херсонській області.

За словами журналістки, вона звільнилася після того, як у виданні ввели цензуру, коли змінився власник порталу.

“Сайт викупив один Харківський бізнесмен Георгій Заїка… І з цього моменту в нашій редакції почалися проблеми. Спочатку нам заборонили писати про деякі партії, потім сказали вилизувати дупу певним людям і загалом говорити на чорне біле, а на біле – чорне. Цілий місяць я заперечувала новому власнику сайту тим, що відверту чорнуху я писати не буду і використовувати брудний піар теж, на що мені заявили, що за це я буду оштрафована на половину моєї зарплати. Тобто за те, що я буду дотримуватися етичного кодексу журналіста, у мене будуть забирати чесно зароблені гроші ?!” - написала вона.

Окрім цього, вона розповіла, що колишній працедавець не допускав її на робоче місце, аби забрати власні речі.

“Коли я подзвонила своєму колишньому керівництву і запитала, в чому справа і як нам забрати наші речі, мені відповіли, що ми можемо йти, а речі загальною вартістю в 15 тис. грн залишаються у нього в якості штрафу за невиконання наказу начальства. Коли я повідомила, що буду скаржитися, мені сказали: "Ви офіційно не були працевлаштовані і нічого не доведете, юридично вас там просто не було". Однак після погрози, що я викличу поліцію, Георгій повернув наші речі і половину авансу”, – написала журналістка у Фейсбуку.

Крім того, вона додала, що їй погрожували, що вона не знайде роботи, якщо комусь розповість про ситуацію. “...мені повідомили, що якщо я хоч комусь розповім про те, що трапилося, то вони обдзвонять усі ЗМІ міста та домовляться, що я ніде не зможу знайти роботу, а мій новинний сайт, який ми з хлопцями створювали чотири місяці, зламають, і мені не буде де публікувати новини”, – написала вона.

У коментарі представнику ІМІ власник сайту Георгій Заїка спростував заяви Олександри Якубовської, повідомивши, що її було звільнено за “спроби розміщення на сайті матеріалів з елементами чорного піару”.

“Спочатку ми почали фіксувати появу незбалансованих матеріалів про місцевих політиків. І дійсно заборонили Олександрі писати матеріали, але тільки ті, які можна було кваліфікувати як “чорнуху”, які порушували стандарти”, – розповів Заїка.

За словами Заїки, звільнення Олександри та її колеги відбулося після того, як вони записали відеоролик, на якому зачитували міські новини на фоні спаплюжених плакатів однієї з кандидаток у Президенти.

“Ми припинили співпрацю після того, як Олександра відмовилася видаляти ролик, а пізніше ще й опублікувала його на власному YouTube-каналі з логотипом нашого сайту. Це неприпустима поведінка, яка кидає тінь не тільки на авторів, але і на всю редакцію сайту, адже ми не робимо “чорнухи” проти жодного з кандидатів”, – розповів власник сайту.

Звинувачення Олександри в тому, що він не віддавав їй речі, Георгій спростував. “Так, я заборонив охороні будівлі пропускати до редакції людей, які там не працюють, але всі речі ми їй віддали”, – заявив він.

Крім того, редакція 0552.ua опублікувала 28 січня на своїй сторінці у Фейсбуці заяву, в якій зазначила, що Олександра Якубовська “не хотіла вести новинний портал без політичної провокації і упередженого ставлення”.

“Позиція нашого сайту завжди була і залишається однозначною: висвітлювати новини та факти як є, не висловлюючи своєї особистої думки. Але Олександра не хотіла вести новинний портал без політичної провокації і упередженого ставлення. На зауваження реагувала гостро і болісно”, – йдеться в заяві.

Редакція повідомляє, що керівництво компанії CitySites, частиною якої є ресурс 0552.ua, ухвалило рішення припинити з нею співпрацю після того, як журналістка “розмалювала “дитячими” малюнками постери партії "Блок Юлії Тимошенко", відверто виставивши на посміховисько її лідера”.

Також редакція звертає увагу, що репутація Олександри “викликає певні сумніви”, зокрема вона була неодноразово звільнена з попередніх місць роботи “за регулярне невиконання прямих посадових обов'язків”.

“А все решта – факти, наведені в пості Якубовської, мали одну мету: створити образ чесного кореспондента, борця за справедливість “в умовах тоталітарного режиму” керівництва сайту 0552.ua. Факти, викладені в статті, вивернуті навиворіт і підігнані під шаблони “боротьби за справедливість”, – йдеться в заяві порталу.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров вважає, що відео журналістки з розмальованими плакатами – агітація проти кандидатки, що є порушенням виборчого законодавства.

“Відповідно до частини третьої статті 56-1 Закону України “Про вибори Президента України”, ЗМІ при поширенні інформації зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації. Частина перша статті 58 передбачає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, незалежно від форм та засобів.

Тобто в даному випадку є порушення Закону України “Про вибори Президента України”. Враховуючи, що дані дії були самочинно зроблені особою, яка розміщувала інформацію, без погодження з редактором, припинення співпраці з такою особою виглядає цілком розумним і законним способом реагування на ситуацію”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!