ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Казахська журналістка Жанара Ахмет заявила про провокацію щодо редакції її ЗМІ

27.02.2019, 16:56
Фото – hromadske.ua

Казахська журналістка Жанара Ахмет, яка з 2017 року переховується в Україні, заявила про провокацію щодо редакції очолюваного нею в Києві опозиційного казахського новинного телеканалу "16/12". Про це вона повідомила ІМІ.

За її словами, сьогодні до квартири її журналістів, яка є водночас редакцію, приїжджали поліцейські. Вона розповіла, що виїжджала поліція до них нібито за анонімним дзвінком щодо замінування житлового комплексу і що саме їхня квартира становить небезпеку.

“Сьогодні ми в Казахстані провели мітинг, був сьогодні з’їзд керівної партії, і ми до цього з’їду провели великий мітинг по всій країні. Щоразу, як ми робимо такі заходи, нам тут у Києві влаштовують великі проблеми, влаштовують їх за допомогою спецслужб Казахстану.

Цього разу вони організували нібито анонімний дзвінок, і за цим дзвінком сюди приїхала поліцейська бригада. Приїхали двоє поліцейських, які пішли до квартири наших хлопців-журналістів. Вони туди стукали, але ми двері не відчинили”, – розповіла Жанара Ахмет.

Журналістка пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю. Вона вважає, що в такий спосіб спецслужби Казахстану хочуть отримати доступ до інформації редакції і політичної організації “Демократичний вибір Казахстану”, які вона представляє.

“Ми інформаційна служба “Демократичного вибору Казахстану", опозиційної організації. Я в організації займаюся не лише журналістикою, але й політикою. У нас є певна група журналістів, які також є біженцями, зокрема з Казахстану і не тільки. Ми об’єдналися і випускаємо новини на сайті інтернет-видання “16/12”, – розповіла вона.

“Це провокація спецслужб Казахстану. Я знаю, що вони хочуть отримати доступ до інформації, до нашого активу, штабу, матеріалів. І це єдиний спосіб вчиняти нальоти, проводити обшуки під приводом теракту”, – додала вона.

Також Ахмет розповіла, що це не перший візит поліції за анонімним дзвінком до квартири редакції. “У нас уже в цю квартиру місяці півтора-два тому приходили поліцейські. Також що нібито тут бандити і їм надійшов анонімний дзвінок”, – сказала журналістка.

Наразі поліцейські поїхали, а редакція чекає на своїх адвокатів. “Я не знаю, як буде надалі складатися ситуація, тому ми підняли шум і виклали все в соцмережу”, – додала Жанара Ахмет.

Як повідомляв ІМІ, 21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком по лінії Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати в Україну з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині Ахмет звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет живе разом із сином та просить політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва віддав на поруки народній депутатці Світлані Заліщук казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет.

6 квітня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва казахська журналістка Жанара Ахмет програла справу проти Державної міграційної служби (ДМС) Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

Журналістка подала апеляцію.

31 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову казахській журналістці Жанарі Ахмет в оскарженні відмови Державної міграційної служби надати статус біженки.

28 вересня 2018 року Верховний Суд України зобов’язав Державну міграційну службу надати казахській журналістці Жанарі Ахмет статус біженки.

Liked the article?
Help us be even more cool!