ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін схвалив концепцію "лагідної українізації"

19.05.2021, 15:55
Фото – volyn.tabloyid.com
Фото – volyn.tabloyid.com

Кабінет Міністрів схвалив концепцію державної програми щодо розвитку і функціонування української мови на 2022–2030 роки, яка передбачає так звану лагідну українізацію.

Про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Telegram, повідомляє “Українська правда”.

“Попереду чимало роботи. Фактично це і поступова зміна ставлення іншомовних людей до української, усвідомлення важливості даного кроку, і надання можливостей для повноцінного переходу. Добровільного переходу. Бо ми в МКІП притримуємося саме лагідної українізації, яка матиме довготривалий ефект. Для досягнення нашої мети потрібно сприяти появі бажання читати українською, дивитися, розмовляти, співати й розказувати іншим”, – зазначив Ткаченко.

Концепція передбачає, що українська мова застосовуватиметься в усіх сферах суспільного життя. Зокрема, програма охоплює:

  • обов’язкове використання української з боку посадовців;
  • запуск курсів з вивчення української (зокрема, в онлайн-форматі);
  • покращення якості викладання державної мови в закладах освіти;
  • підтримку та популяризацію української мови за кордоном;
  • сприяння проведенню наукових досліджень у сфері українського мовознавства;
  • підтримку українського культурного продукту;
  • стимулювання дублювання кіно українською мовою;
  • підтримку книговидавничої справи в Україні. 

Як повідомляв ІМІ, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя на всій території України.

Liked the article?
Help us be even more cool!