ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістські організації наполягають прибрати в Кабміні «чорні стрічки» для журналістів

29.01.2013, 02:11

Представники журналістських організацій наполягають на тому, щоб були прибрані так звані «чорні стрічки» в залі, де відбуваються засідання уряду, через які журналісти не можуть підійти до міністрів, щоб оперативно взяти у них коментар. Про це йшлося 28 січня 2013 року під час робочої зустрічі в рамках «Відкритої розмови», яка відбулася безпосередньо в залі урядових засідань.

Директор департаменту інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Сергій Нагорянський повідомив, що «чорні стрічки» були встановлені у Кабміні службою охорони з огляду міркувань безпеки.

Він висловив думку, що стрічки ніяким чином не погіршили роботу журналістів. За його словами, ЗМІ треба активніше співпрацювати з прес-службами міністерств. «А якщо не виходить телеканалу чи іншому засобу масової інформації домовитися з прес-службою про організацію зустрічі з міністром, то вони можуть звернутися до нашого департаменту. Ми допоможемо. Єдине прохання - робити це заздалегідь, хоча б напередодні засідання уряду», - сказав Нагорянський

Представник журналістського руху «Стоп цензурі!» Наталя Соколенко нагадала, що протягом багатьох років доступ до міністрів перед засіданнями уряду був відкритим. «І журналіст, і оператор могли підійти до того чи іншого міністра і взяти у нього оперативний коментар. Інша справа, чи відповідав він по суті, чи взагалі відмовлявся коментувати. Але це все бачили не тільки ми, а й глядачі. А тепер міністри взагалі закриваються від журналістів», - сказала вона.

На думку представника ГО «Телекритика» Світлани Остапи, співпраця з прес-службою не виключає прямого спілкування журналістів з представниками влади: «Прямого спілкування в країні стає все менше. Кількість прес-конференцій зменшується, вони заміняються короткими брифінгами, під час яких журналісти не можуть поставити запитань. Нагадаю, що деякі високопосадовці протягом року не провели жодної прес-конференції. Приміром, Президент України, чи екс-голова Нацбанку Арбузов».

За словами представника в Україні «Репортерів без кордонів» Оксани Романюк, те, що урядовці відмежовуються від журналістів «чорними стрічками», ще більше знизить рейтинг України в плані свободи слова.

У свою чергу журналістам закинули їхню неорганізованість, а подекуди й нахабство під час проведення засідань Кабміну. В департаменті інформації та комунікації Кабміну вважають, що не можна примусити міністрів відповідати на запитання. Наталя Соколенко ж вважає, що вони повинні це робити, оскільки перебувають «на службі народу», і «народ хоче знати, на скільки вони компетентні».

Сергій Нагорянський пообіцяв повідомити рішення Секретаріату Кабміну щодо «чорних стрічок» на найближчому засіданні Міжвідомчої робочої групи у лютому. Також він повідомив, що з лютого в уряді буде запроваджена практика щопонеділкових прес-конференцій міністрів.

Нагадаємо, вперше питання чорних стрічок обговорювалося на Міжвідомчій робочій групі ще наприкінці 2011 року. У Кабміні запевняли, що подумають над створенням мікс-зони для спілкування журналістів з урядовцями.

“Телекритика” 

Liked the article?
Help us be even more cool!