ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістку з Луганська другий місяць тримають у полоні "ЛНР"

31.03.2015, 17:35

9 січня у Луганську бойовики “ЛНР” взяли у заручники луганську журналістку та громадську активістку Марію Варфоломєєву, звинувативши у коректировці артилерійського вогню. Про це повідомив в ефірі Громадського ТБ журналіст Костянтин Реуцький.

За словами журналіста, Марія не приховувала своїх проукраїнських поглядів, але тим не менш залишилась у Луганську через хвору бабцю.

“9 січня Марію затримали, звинуватили у коректировці артилерійського вогню і досі вона знаходиться у полоні бойовиків. Її обіцяли включити у списки обміну, але обмін досі не відбувся”, - йдеться у сюжеті Громадського ТБ від 21 березня.

Парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт заявив, що СБУ займається звільненням Марії.

“Ми нею займаємося. Але ви розумієте, там на жаль не діють закони. Є людські відносини, симпатія, є певні процедури і завдяки тому, що є контакт між ними і нами, ми забираємо хлопців”, - сказав Тандіт.

Крім того, Громадське ТБ показала уривок відеодопиту Марії. На відео вона розповіла, що вона з Луганська, а затримали її через фотографування будівель.

“Я фотографувала будівлі. Житлові будинки, в яких знаходилися ополченці”, - розповіла вона, додавши, що фотографувала на прохання журналіста з Харкова.

Як повідомляє луганський сайт Іnformator.lg.ua, 27 березня так званий голова “МГБ” “ЛНР” Леонід Пасічник заявив, що “розслідування” справи стосовно громадянки України Марії Варфоломєєвої завершено і їй загрожує до 15 років ув'язнення.

“Слідство” повністю довело її провину. Марію звинувачують у причетності до “коригування вогню реактивної артилерії ЗСУ по Луганську”, і хочуть засудити до 15 років позбавлення волі”, - повідомляє луганський сайт з посиланням на regnum.ru.

Бойовики звинувачують її у співпраці з “Правим сектором”. В якості доказу провини Марії Варфоломєєвої терористи продемонстрували фотографії з її облікового запису в соціальній мережі, де Варфоломєєва позує з символікою "Правого сектора", повідомляє сайт донецьких журналістів Четверта влада.

“На початку січня 2015 силами МВС ЛНР затримана громадянка України, яка працювала на терористичну організацію "Правий сектор" і займалася підривною діяльністю на території ЛНР, виробляла фотозйомку військових об'єктів народної міліції ЛНР, об'єктів МВС ЛНР. Були вилучені карти, спеціальне обладнання для фотофіксації”, - розповів бойовик “ЛНР” Ігор Корнет в ефірі телеканалу Луганськ 24.

При цьому ніяких доказів провини Варфоломєєвої, крім роздрукованих фотографій, бойовики не привели.

Як вдалося з’ясувати ІМІ Марія Варфоломєєва працювала на видання “Вільний репортер”. Цю інформацію підтвердила ІМІ редактор видання Ганна Руденко.

“Вона не була штатним журналістом, але посвідчення в неї було і вона на волонтерських засадах робила репортажі з різних заходів. Вона допомагала висвітлювати благодійні події, спортивні, інколи дійсно робила фоторепортажі з луганських Євромайданів та наметових містечок сепаратистів”, - розповіла Ганна.

Також Руденко додала, що сайт “знесли сепаратисти”, зараз команда намагається реанімувати базу даних.

Фото з Луганського інформатора та Четвертої влади

 

Liked the article?
Help us be even more cool!