ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти закликали суди до відкритості та прозорості. Особливо у справі Гонгадзе

31.03.2012, 13:33
Журналісти і медіа-юристи наголосили на важливості відкритих і прозорих судів на зустрічі з представниками прес-служб судів України 30 березня.
Спілкування відбулося у рамках програми «Відкрита розмова» міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові України, передає “Телекритика”.
Каталізатором цієї розмови став повністю закритий розгляд справи Гонгадзе.
«Не можна закривати весь судовий процес, бо це тільки шкодить іміджу суду і України загалом»,  – сказав юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.
Представник ГО «Телекритика» Світлана Остапа нагадала, що в січні оприлюднено заяву громадських організацій щодо неприпустимості втаємничення суспільно-важливої справи. «Ми просимо також знаходити можливості розглядати резонансні справи у більших приміщеннях, таким чином даючи можливість журналістам їх належним чином висвітлювати», – сказала вона. Також вона наголосила на тому, щоб судді більше уваги звертали на ст. 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання законній журналістській діяльності.
Представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк наполягала на зустрічі з суддями: «Нам цікаво довідатися їхню думку, чому вони не виконують рекомендації Ради Європи щодо відкритості судів. Так само ми вважаємо, що суспільний інтерес до справи Гонгадзе переважає будь-який інший. Її повне закриття на шкоду іміджу України».
У свою чергу, керівник прес-служби Верховного суду України Людмила Момот сказала, що готова допомогти сконтактувати з суддями, а також для налагодження кращої комунікації між ЗМІ і судами порадила звертатися до Ради суддів України, Державної судової адміністрації  та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
Про те, що зустріч з суддями можлива, зазначила і керівник прес-служби Вищої ради юстиції Оксана Лисенко. Вона також вважає доречним визначення в судах особи, яка б відповідала за комунікацію зі ЗМІ.
У нараді взяли участь, прес-секретар президента Дарка Чепак,  керівники прес-служб Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховного Суду, Вищої ради юстиції, Вищого адміністративного суду, представники прес-служб Конституційного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції та Вищого господарського суду, а також представники Національної спілки журналістів України, Інституту масової інформації, Інституту медіа права, «Телекритики» і «Репортерів без кордонів».
Під час наради були також обговорені принципи діяльності судів та порядок роботи журналістів під час судових засідань. Учасники зустрічі домовилися продовжувати роботу з налагодження ефективної комунікації між судами та ЗМІ.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!