ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти та активісти змусили владу Кременчука стати відкритішою, але не до кінця

09.09.2016, 14:34

Якщо раніше 99% рішень виконкому Кременчуцької міськради оприлюднювалися з порушенням вимог законодавства, то зараз їх кількість скоротилася до третини.  Такими є дані моніторингу, який провели активісти та журналісти кременчуцької громадської кампанії “Відритий доступ”. Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області.

“Помітні зрушення на краще, але ще не всі положення законодавства про доступ до публічної інформації виконуються чиновниками Кременчуцької міської ради та виконкому. До таких висновків дійшли громадські активісти, провівши повторний моніторинг відкритості міської влади”, – повідомляють члени ініціативної групи Тетяна Донченко, Лариса Гориславець та Юлія Билина.

Чиновники також врахували зауваження журналістів ініціативи “Відкритий доступ”, викладене у листі до міського голови: уточнений статус документів, замість графи “рішення” тепер наявна графа проект рішення.

Значно краща ситуація з оприлюдненням проектів рішень міської ради. 33% рішень були оприлюднені невчасно в квітні цього року (дата сесії – 27.04.16), у липні показник зменшився до 28,5% у липні (дата сесії 26.07.16 р.), у серпні – лише 15% проектів рішень були оприлюднені з порушенням терміну (дата сесії 30.08.16 р.)

Низка земельних питань, що виносяться на розгляд сесії, доповнюються додатковими пунктами – за кілька днів до пленарного засідання. Більшість проектів рішень сесії містять пояснювальні записки, тексти програм, додатки, доповнення, правки постійних депутатських комісій. Оприлюднюються й протоколи засідань постійних депутатських комісій.

Утім, залишилися зауваження, на які кременчуцька влада не реагує. Зокрема, не вирішеними залишаються питання належного оприлюднення проектів рішень міськвиконкому, на які активісти та журналісти уже звертали увагу керуючого справами виконкому Кременчуцької міської ради. Зокрема, впорядкувати розділ “Проекти рішень виконавчого комітету”; залишається проблема “додаткових питань”, які виносяться на розгляд міськвиконкому в останній момент перед засіданням і, відповідно, не оприлюднюються для широкого загалу взагалі.  

Після першого моніторингу та звернень “Відкритого доступу” до міської влади Кременчук долучився до Єдиного державного порталу відкритих даних data.gov.ua (загалом на порталі понад 700 розпорядників інформації), на офіційному сайті Кременчуцької міської ради запрацював розділ “Набори відкритих даних”.

Як уже повідомляв ІМІ, у квітні у Кременчуці стартувала громадська кампанія “Відкритий доступ”, яку ініціювали журналісти та активісти. Кампанія спрямована на захист права мешканців міста на отримання публічної інформації. У ході кампанії учасники проекту провели моніторинг офіційного сайту міської ради й виявили низку порушень у виконанні Закону “Про доступ до публічної інформації”.

Журналісти та активісти надсилали відкритого листа міському голові Кременчука з вимогою усунути порушення, а також склали електронну петицію з аналогічними вимогами. Петицію підтримали 258 кременчужан, таким чином зобов’язавши владу її розглянути.

Фото - old.kharkivoda.gov.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!