ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти судяться з Полтавським виконкомом через обмеження доступу до інформації

09.01.2017, 11:26

На Полтавський міський виконком подали до суду через обмеження доступу до публічної інформації. Два позови - до Київського районного суду міста і до Октябрського районного суду подали три позивачі - журналісти, громадські діячі та депутати, повідомляє “Трибуна”.

Позивачі вважають, що міські чиновники обмежують їх доступ до публічної інформації - замість конкретних відповідей на запити та звернення надають відписки. Особливо, коли мова йде про видатки з міського бюджету: на ремонт доріг, під’їздів і т.ін.. Причини відмов при цьому різні: “тема звернення не відповідає специфіці депутатської діяльності” або, наприклад, “інформація є конфіденційною”. Відтак запитувачі вирішили подати до суду на Полтавський міськвиконком як розпорядника інформації.

Як розповів керівник “Громадське.Полтава” Богдан Звягольський, небажання міських чиновників співпрацювати з журналістами ускладнює їм роботу. “Постійно доводиться шукати якісь обхідні шляхи, щоб отримати цілком публічну інформацію: про витрати з міської казни, про діяльність міської влади. Хоча знати це – право кожного полтавця. Ось один з прикладів відмови: “Доступ до публічної інформації мають фізичні, юридичні особи та громадські організації, а ви - громадська організація зі статусом юридичної особи”. Набридло отримувати формальні відписки. Тому іншого виходу, як подати до суду, ми не бачимо”, – зазначив Богдан Звягольський.

Юрист В’ячеслав Кущинський зауважує, що “смішно читати про конфіденційність договорів, укладених на ремонт доріг чи подібне. Стаття 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” прямо каже: “Не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування і розпорядження державним, комунальним майном, у т.ч. – до копій відповідних документів”.

Як повідомляв ІМІ, 29 червня Управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА порекомендувало журналістці газети і сайту “Коло” (Полтава) Надії Труш самостійно шукати запитувану інформацію про конкретні заходи для популяризації туристичного потенціалу Полтавщини, які проводять в області. При цьому в Управлінні вказали, де саме робити – на сайті управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА “Полтавщина туристична”.

13 жовтня 2016 року у Полтавській міській раді відмовилась надати журналістці місцевого видання “Коло” інформацію про зарплати керівників комунальних підприємств, мотивуючи свою відмову тим, що не володіють нею.

19 жовтня кореспондентка УНН-Центр Людмила Кривобок отримала від Полтавської міськради відмову у відповідь на запит про ситуацію із опалим листям у Полтаві.

Фото - "Коло"

Liked the article?
Help us be even more cool!