ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти просять СБУ дозволити ще раз відвідати управління на Харківщині

27.09.2016, 11:25

Українські та іноземні журналісти публічно звертаються до Служби безпеки України з проханням організувати для представників ЗМІ повторне відвідування приміщень Управління СБУ в Харківській області, де, за даними міжнародних правозахисних організацій Amnesty International і Human Rights Watch та низки публікацій у ЗМІ, незаконно утримувалися українські та російські громадяни. Про це йдеться у листі журналістів до СБУ, підписаному 26 вересня, повідомляє Hromadske.ua.

Як зауважує Громадське, 20 вересня керівництво СБУ офіційно їм повідомило,  що за рішенням голови СБУ Василя Грицака у порядку “винятку” “зацікавленим представникам масової інформації” 1.09.2016 було дозволено відвідати приміщення управління СБУ в Харківській області.

“Утім до списку “зацікавлених” чомусь не потрапили журналісти, які, зважаючи на резонанс щодо інформації про незаконні утримання у приміщеннях СБУ неодноразово зверталися за коментарями та запитами на зйомку. Ані прес-служба СБУ, ані голова СБУ Василь Грицак не повідомляли ЗМІ про проведення такого заходу”, - йдеться у листі.

Тому журналісти просять організувати ще такий захід. “У зв’язку з цим, українські та іноземні журналісти змушені публічно звернутися до Служби безпеки України з проханням організувати для представників ЗМІ повторну “екскурсію” приміщеннями управління СБУ в Харківській області, розташованому за адресою вул. Мироносицька, 2, де, за даними міжнародних правозахисних організацій Amnesty International и Human Rights Watch та низки публікацій у ЗМІ, незаконно утримувалися українські та російські громадяни”, - йдеться у листі.

При цьому журналісти зауважують, що готові приїхати до Харкова організованою групою у день, призначений СБУ.

Лист підписали: колективи Hromadske.ua та ІМІ, журналісти Iгор Бурдига, Deutsche Welle, Тетяна Козак, фрілансер, та Себаст’ян Гобер, Nouvelles De L'est.

У свою чергу, речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що голова СБУ Василь Грицак 1 вересня у Харкові, відповідаючи на запитання журналістів, “запропонував усім присутнім на брифінгу журналістам поїхати до приміщення управління СБУ в Харківській області і пересвідчитись на власні очі, що ніяких таємних в’язниць немає”.

“У цей день ніяких обмежень доступу для журналістів не було. Це запрошення поширили інформагенції й до приміщення Управління приїхали навіть ті журналісти, які не були присутні на брифінгу. Там побували представники майже всіх центральних та харківських ЗМІ. Сподіваюсь, що Ви будете ходити на наші заходи у майбутньому”, – написала Гітлянська.

Також вона додала, що Управління СБУ є режимним об’єктом, “і ми не можемо собі дозволити водити туди “екскурсії” щодня для тих, хто не встиг або не захотів приїхати вчасно”.

Liked the article?
Help us be even more cool!