ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під Радою – Оксана Романюк

01.09.2015, 14:53

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що журналісти та редакції ЗМІ виявилися неготовими до висвітлення протестів під Верховною Радою 31 серпня, адже не мали про собі засобів безпеки, повідомляє Телекритика.

“Українські журналісти та редакції їх ЗМІ виявилися неготовими до подій, які сталися під Радою. Попри те, що у них уже був досвід роботі на Майдані, вони не мали з собою необхідних засобів безпеки - бронежилетів, касок, аптечок. Хтось працював у парламенті, і не був готовий до сутичок, але деякі виїжджали саме на акцію протесту, де вже використовувався газ, і вони мали б взяти це до уваги. За це відповідальні як редакції, які відправляли своїх працівників працювати на протест без засобів безпеки, так і самі журналісти, які не наполягли на необхідності відповідного спорядження”, - зазначила Романюк.

Проте вона відзначила й позитивний момент - журналісти змогли надати першу допомогу і собі, і іншим постраждалим.

“Тренінги з надання медичної допомоги не були марними, багато журналістів змогли допомогти пораненим. Особливо я б хотіла відзначити знімальну групу ТСН, оператор якої Дмитро Большаков сам, за допомогою колеги-журналістки, зміг накласти собі джгут із ременя, та журналістів Анатолія Морозова, який професійно надав першу допомогу постраждалому французькому журналісту, що отримав поранення в голову, та Максима Требухова, який теж надав першу допомогу постраждалим колегам”, - розповіла Романюк.

Також Оксана Романюк розповіла, яким має бути правильний порядок дій у разі виїзду журналіста для висвітлення акції протесту в Україні.

“Спочатку має бути ретельне планування, підготовка. Необхідні засоби безпеки. І нарешті, журналіст повинен вміти ними користуватись - розуміти, як застосовувати медикаменти з аптечки, як накладати джгут. І краще, щоб не доводилося шукати для цього підручні матеріали, а щоб при собі був справжній професійний джгут. Бо вчора одному з журналістів довелося використати власний ремінь при серйозному пораненні... Я вважаю, що принаймні наші великі телеканали могли б забезпечити кожну машину зі знімальною групою бронежилетом і каскою на кожному виїзді, ці речі можна тримати в багажнику, вони не займають багато місця. Журналіст же повинен мати в телефоні контакти колег, а також відповідальної особи з МВС за безпеку на цьому заході, щоб в разі чого до них звернутися”, - зазначила виконавчий директор ІМІ.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня під Верховною Радою в бійців Національної гвардії України кинули бойову гранату, військовослужбовці тяжко поранені.

Оператор ТСН телеканалу 1+1 Дмитро Большаков отримав осколкове поранення в ногу 31 серпня під стінами Верховної Ради під час зіткнень між правоохоронцями та мітингувальниками.

Журналістів 5 каналу поранено унаслідок вибуху бойової гранати під Верховною Радою 31 серпня.

Оператор інформаційного бюро “Правий” Роман Малко отримав осколкові поранення обох ніг унаслідок вибуху шумової гранати під час заворушень під Верховною Радою 31 серпня.

Також було поранено французького журналіста Антуана Делоне під час зіткнень під Верховною Радою у Києві.

Liked the article?
Help us be even more cool!