ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістам "2+2" продовжують погрожувати. Прокуратура бездіє

01.04.2015, 11:46

На адресу журналістки каналу “2+2” програми журналістських розслідувань “Люстратор 7.62” Ірини Матвієнко продовжують надходити погрози через сюжети про розслідування земельних афер у селі Рожівка (Броварський район, Київська область). Про це повідомив шеф-редактор програми “Люстратор 7.62” Владислав Сидоренко, повідомляє Телекритика.

За його словами, скарги телеканалу до прокуратур різного рівня не дали ніякого результату і були переслані до Броварської міжрайонної прокуратури.

Нагадаємо, у лютому у селі Рожівка Київської області під час проведення журналістського розслідування знімальною групою програми “Люстратор 7.62” телеканалу “2+2” щодо зловживань голови Рожівської сілької ради Софії Величенко, місцевий депутат, чоловік голови села Леонід Величенко – напав на знімальну групу телеканалу - відібрав камеру в оператора та особистий мобільний телефон журналістки Ірина Матвієнко.

На виклик журналістів прибули працівники Броварського міськрайонного відділу міліції та склали протокол, однак протягом місяця після інциденту жоден з винних так і не був притягнутий до відповідальності. Згодом депутат звинуватив журналістів, що вони самі на нього напали.

Як повідомив журналістам прокурор Броварської міжрайонної прокуратури Роман Олефіренко, заяву про напад на знімальну групу каналу “2+2” було зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Проте немає рішення прокурора Київської області на дозвіл почати розслідування дій депутата сільради. Чому обласна прокуратура зволікає з таким рішенням, міжрайонний прокурор не знає: “По закону про статус депутатів місцевих рад повідомлення про підозру може підписати тільки прокурор області. Щось вони там теліпались-теліпались…”.

Через кілька днів після інциденту у селі Рожівка особи у камуфляжі на чолі з активістом однієї з волонтерських організацій Броварів Віталієм Корнетом прибули до київського офісу каналів групи “1+1 медіа”. Чоловіки у камуфляжі, які, можливо, мали присобі зброю, вимагали від каналу “змінити редакційну політику” і погрожували блокуванням його роботи.

Після отриманих погроз група “1+1 медіа” звернулась з офіційною заявою до Генерального прокурора України Віктора Шокіна та до Військової прокуратури України з вимогою розібратись у ситуації, знайти та покарати винних, а також з'ясувати, хто саме чинить тиск на телеканал у зв'язку з проведенням розслідування земельних оборудок в селі Рожівка.

Як повідомив Владислав Сидоренко, поки що немає ніякої реакції прокуратури на протизаконні дії депутата сільради, погрози журналісту і телеканалу “2+2”. “Прийшла відповідь з Генеральної прокуратури. Вона геніальна, як завжди. Нічого не змінюється. Суть у чому - вони направили наші заяви назад в Броварську міжрайонну прокуратуру і поставили, нібито, на свій контроль. Прийшла відповідь з військової прокуратури. Сенс відповіді - спустили наші звернення до Броварської міжрайонної прокуратури”, - сказав шеф-редактор програми.

Реакція Броварської міжрайонної прокуратури, за його словами, відома: повідомлення про підозру місцевому депутату може підписати тільки прокурор Київської області, а він з невідомих причин каналу цього не робить.

За словами Сидоренка, за відсутності реакції прокуратури чоловік голови сільради і за сумісництвом депутат, директор комунального підприємства загрожує героям програми, які виступили очевидцями, розповіли про зловживаннями влади. “Один з героїв навіть покинув село, тому що побоюється за своє здоров'я. Тобто загрожують не тільки журналістам. Виходить - є голова села, її чоловік. Це царі, які настільки втратили землю під ногами, що дозволяють собі приїжджати в Київ з людьми у військовій формі і погрожувати телеканалу. Цей нонсенс просто”, - зазначив він.

У журналістів програми склалося враження, що прокуратура спускає цю справу на гальмах. “Нікого з правоохоронців не цікавить факт, що голова села їздить на "Вольво" за 1,5 млн гривень. А тепер, вони дозволяють приїжджати в Київ і погрожувати загальнонаціональному телеканалу. Ми говоримо про антикорупційне бюро, міркуємо про боротьбу з чиновниками вищого рангу. Та наша система, уже місяць, з усіма задокументованими фактами на камеру, нічого не може зробити з головою села!”, - зазначив Владислав Сидоренко.

Якщо реакції прокуратури і надалі не буде, команда програми «Люстратор 7.62» обіцяє все одно довести справу до логічного завершення. “Ще трохи і, можливо, самі підемо пікетувати ГПУ, командою. Якщо ситуація вже доходить до такого абсурду”, - повідомив шеф-редактор програми.

Liked the article?
Help us be even more cool!