ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст "ДК", якого судили за вимагання хабара, попросив у США політичний притулок

07.10.2016, 11:43

Журналіст та активіст “Дорожнього контролю” Віталій Косенко, якого судили за вимагання хабара у поліцейських, залишив з сім’єю Україну і попросив у США про політичний притулок. Про це повідомляється на сайті “Дорожнього контролю”.

Як пише редакція, 3 серпня Косенко без візи перетнув кордон Мексики і США і попросив про політичний притулок. Спочатку імміграційна служба США заарештувала Віталія Косенка за незаконний перетин кордону та відправила його до в'язниці.

Дружину і дитину Косенка також затримали і відправили в спеціальну установу. Через два тижні вони були відпущені на свободу. Сам же Косенко провів у в'язниці 1 місяць і 18 днів, і вже 21 вересня був випущений з-під варти. “За підсумком, заяву про політичне переслідування було визнано обґрунтованою та Косенка відпустили на свободу”, - пише видання.

За Косенка особисто поручився журналіст “Дорожнього контролю” Андрій Жуковень, який у 2013 році отримав у США політичний притулок, а в 2015 отримав американське громадянство.

22 вересня Косенко прибув в Орландо, штат Флорида, де вже півтора року перебуває керівник “Дорожнього контролю” Ростислав Шапошников.

Як пише “Дорожній контроль”, Косенко втік з України, бо через свої джерела в правоохоронних органах дізнався, що прокуратура вимагатиме 4 роки реального терміну у в'язниці. “Більш того - це питання вже вирішене в Апеляційному суді ще до розгляду апеляції. Розуміючи, що в Україні немає абсолютно ніякої можливості за допомогою закону довести свою правоту, журналіст “ДК” вирішив разом з сім'єю негайно покинути країну”, - пише видання.

Як повідомляв ІМІ, 25 січня 2016 року у Запоріжжі співробітники СБУ спільно з прокуратурою затримали активіста громадського об’єднання “Дорожній контроль” Віталія Косенка, звинувативши у вимаганні хабара у поліцейських. За інформацією СБУ, активіст вимагав шість тисяч євро за компрометуючі матеріали за участю правоохоронців, відзняті ним. Затримано активіста під час отримання від поліцейських частини хабара у розмірі 1,5 тисячі доларів США.

Водночас на сайті “Дорожнього контролю” заявили про планомірне знищення громадського руху. “Попередньо відомо, що Віталій Косенко зафіксував на відео факт отримання хабара співробітниками поліції (колишні ДАІшники). Під час розгляду у цій справі, на місце приїхали представники прокуратури та СБУ, які й затримали Косенка”, - повідомило видання.

Прокуратура Запорізької області оприлюднила відео матеріалів кримінального провадження відносно Віталія Косенка, де той нібито вимагає хабара у співробітників дорожньо-патрульної служби.

Прокурор Запорізької області Олександр Шацький повідомив, що співробітники ДПС не були впевнені, що після передачі здирникові грошей, відео не буде оприлюднене, тому прийшли з повинною в СБУ. Проти Косенка порушено кримінальну справу за ст. 189. ч. 1 Кримінального кодексу України - “вимагання”.

27 січня 2016 року суддя Орджонікідзевського районного суду оголосив активісту “Дорожнього контролю” Віталію Косенку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем проживання у Херсоні.

21 червня 2016 року Комунарський райсуд м. Запоріжжя визнав винним у вимаганні (ч. 1 ст. 189 КК України) учасника громадської організації “Дорожній контроль” К. (Віталія Косенка - ред.) та призначив йому покарання у вигляді трьох років обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю один рік.

Прокуратура Запорізької області подала апеляційну скаргу на вирок Комунарського районного суду Запоріжжя, за яким активісту громадської організації “Дорожній контроль” Віталію Косенку призначено умовний строк покарання за вимагання у поліцейських 6 тис. доларів США.

Фото - "ДК"

Liked the article?
Help us be even more cool!