ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірина Земляна: Відмова влади від тиску на медіа допоможе Україні на шляху до ЄС

17.10.2024, 10:45
Леся Луцюк
Медіаекспертка ІМІ Ірина Земляна 16 жовтня на панельній дискусії “Верховенство права в Україні напередодні відкриття переговорів про вступ в ЄС”. Фото надане Іриною Земляною
Медіаекспертка ІМІ Ірина Земляна 16 жовтня на панельній дискусії “Верховенство права в Україні напередодні відкриття переговорів про вступ в ЄС”. Фото надане Іриною Земляною

Відмова української влади від тиску на медіа позитивно вплине на переговорний процес про вступ України в Європейський Союз. 

Про це розповіла медіаекспертка Інституту масової інформації Ірина Земляна 16 жовтня на панельній дискусії “Верховенство права в Україні напередодні відкриття переговорів про вступ в ЄС”, організованій коаліцією* громадських організацій, у Брюсселі (Бельгія).

Ірина Земляна також наголосила на викликах української медійної сфери, серед яких:

  • закриття медіа через наслідки російської агресії;
  • витіснення медіа телеграм-каналами;
  • падіння ринку реклами;
  • недофінансування Суспільного. 

“Сфера медіа — це та сфера, де невтручання держави буде скоріше плюсом, ніж мінусом. Ми бачимо зростання позицій України. Україна у 2024 році піднялася на 18 позицій в Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), посівши 61-ше місце (2023 року Україна була на 79-му місці). Також позитивом є поновлення доступу до ВР. 

Водночас недофінансування Суспільного, відсутність ринку реклами є викликами. Виживання медіа є величезною проблемою. З початку повномасштабного вторгнення Росії, ми зафіксували, що закрилися понад 230 українських медіа. Ще однією проблемою є витіснення медіа телеграм-каналами, які політики та інші зацікавлені використовують для просування своєї повістки. Також їх використовують для атак на журналістів і активістів”, – додала медіаекспертка ІМІ.

Медіаекспертка ІМІ Ірина Земляна (третя зліва) 16 жовтня на панельній дискусії “Верховенство права в Україні напередодні відкриття переговорів про вступ в ЄС”. Фото надане Іриною Земляною

Нагадаємо, за два роки і сім місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 637 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за останніми даними Інституту масової інформації. 

До коаліції громадських організацій, які організували подію, увійшли: Інститут масової інформації, Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан, антикорупційний центр “Межа”, Міжнародний центр української перемоги, Медійна ініціатива за права людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!