ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірландія проведе референдум щодо вилучення з конституції застарілих згадок про жінок

08.03.2023, 13:45
Фото – REUTERS / Clodagh Kilcoyne
Фото – REUTERS / Clodagh Kilcoyne

Ірландія планує провести в листопаді референдум щодо вилучення з конституції згадок про те, що місцем жінки в сім'ї є дім. Про це уряд країни оголосив 8 березня, повідомляє Reuters.

Як пише видання, хвиля суспільних зрушень у цій країні, де переважна більшість населення колись була переконаними католиками, призвела до того, що з 86-річної конституції прибрали заборону на аборт та додали дозвіл на одностатеві шлюби, але застарілі згадки про роль жінок у суспільстві залишилися в тексті.

Згідно зі статтею конституції 41.2, держава визнає, що "своєю домашньою діяльністю жінка надає державі підтримку, без якої суспільне благо було б недосяжним", і що "фінансова скрута не повинна змушувати матерів працевлаштовуватися, нехтуючи своїми домашніми обов’язками".

У 2021 році громадське зібрання – форум для обговорення потенційних змін у конституції – рекомендував прибрати ці згадки та замінити їх гендерно нейтральними та недискримінаційними формулюваннями.

За законом Ірландії, будь-які зміни до тексту конституції мають бути схвалені всенародним голосуванням. На референдумах як за лібералізацію суворих законів про аборти, так і за легалізацію одностатевих шлюбів переважна більшість громадян проголосувала на користь змін.

"Я радий оголосити, що уряд планує провести референдум про зміни до нашої конституції, щоб закріпити в ній принципи гендерної рівності та прибрати застарілі згадки про "жінку вдома", – зазначив прем'єр-міністр Лео Варадкар у своїй заяві 8 березня, в Міжнародний день боротьби за права жінок.

"Жінки й дівчата задовго несли на собі левову частку відповідальності за піклування про інших, стикалися з дискримінацією вдома й на роботі, потерпали від об’єктивації та жили в страху домашнього чи гендерно зумовленого насильства", – сказав прем'єр-міністр.

Liked the article?
Help us be even more cool!