ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іранський закон про хіджаб: жінкам загрожує 10 років позбавлення волі за "непристойний" одяг

21.09.2023, 16:49

Іранський парламент ухвалив контроверсійний законопроєкт, що збільшує строки ув’язнення й суми штрафу для жінок і дівчат, які порушують суворий дрес-код країни, пише BBC.

Тим, хто носить "непристойний" одяг, загрожуватиме до 10 років позбавлення волі з трирічним "випробувальним" строком.

Щоб набути чинності, закон має бути ухвалений Радою вартових.

Нововведення запроваджено за рік після протестів, що вибухнули через загибель Махси Аміні, яку поліція моралі заарештувала за нібито неналежне носіння хіджаба.

Після того як бунти затихли, дедалі більше жінок і дівчат припиняють покривати волосся в громадських місцях попри те, що на вулиці повернулися патрулі моралі й було встановлено камери спостереження.

Наразі порушницям загрожує ув’язнення строком від 10 днів до двох місяців або штраф від 5 до 500 тисяч ріалів.

У середу члени парламенту проголосували за ухвалення "закону про хіджаб і цноту", за яким особам, поміченим у "непристойному" одязі в громадському місці, загрожуватиме покарання "четвертого ступеня" – ув’язнення від 5 до 10 років і штраф від 180 до 360 мільйонів ріалів.

Законопроєкт також передбачає штрафи за "пропаганду оголення" й "глузування з хіджаба" в соцмережах і ЗМІ, а також для власників машин з водійкою чи пасажиркою без хіджаба чи належного одягу, повідомляє AFP.

Також від 5 до 10 років позбавлення волі загрожуватиме будь-кому, хто "організовано" чи "за сприяння іноземних чи ворожих урядів, ЗМІ, груп або організацій" пропагує порушення дрес-коду, додає інформагентство.

Далі законопроєкт спрямують на ухвалення Раді вартових – консервативному органу священнослужителів і правознавців. У них є повноваження ветувати закон, якщо він суперечить конституції чи нормам шаріату.

Раніше цього місяця восьмеро незалежних експертів ООН попереджали, що цей законопроєкт "можна назвати формою гендерного апартеїду, адже уряд править країною шляхом систематичної дискримінації з метою примусу жінок і дівчат до повної покори. Законопроєкт передбачає суворі покарання для жінок і дівчат, які його не дотримуються, що може призвести до насильницького насадження цього закону. Законопроєкт також порушує базові права людини, зокрема право брати участь у культурному житті, заборону гендерної дискримінації, свободу думки й слова, право на мирний протест, право на доступ до соціальних, освітніх і медичних послуг, а також свободу пересування".

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року суд в Ірані засудив до двох років ув’язнення умовно акторку Афсане Баєган за появу в громадських місцях без хіджаба. З квітня влада Ірану почала встановлювати в громадських місцях камери відеоспостереження, щоб виявляти жінок без хіджаба.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!