ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іран звинувачують у намірі вбити двох журналістів у Великій Британії

08.11.2022, 14:56
Фото – CNN
Фото – CNN

Поліція попередила двох британсько-іранських журналістів, які працюють у Сполученому Королівстві, що, за інформацією з "надійних" джерел, Іран планує їх убити.

Про це повідомив роботодавець репортерів – розташований у Лондоні канал Iran International, пише CNN.

У понеділок перськомовний канал зробив заяву, у якій зазначив, що колектив "шокований і глибоко стурбований" потенційною смертельною загрозою для своїх журналістів, та звинуватив Корпус вартових ісламської революції (КВІР) у "значущій і небезпечній ескалації зусиль Тегерана з залякування журналістів, які працюють за кордоном".

"Нещодавно двом нашим британсько-іранським журналістам повідомили про зростання загрози їхньому життю", – зазначили в Iran International.

Там додали, що поліція Лондона офіційно повідомила обох журналістів, що ця загроза є ймовірною та становить безпосередню і значну небезпеку для них та їхніх близьких.

З міркувань безпеки Iran International не назвав імен журналістів.

КВІР є підрозділом Збройних сил Ірану, який був заснований у 1979 році після Іранської революції за наказом Аятолли Рухолли Хомейні. Сполучені Штати визнали КВІР терористичною організацією.

Для багатьох іранців канал Iran International став основним джерелом новин про протести, спричинені загибеллю Махси Амінi – 22-річної іранки курдського походження, затриманої поліцією моралі за нібито неправильне носіння хіджаба. Дівчина померла під вартою.

"Цим погрозам убити британських громадян на британській землі передували кілька тижнів попереджень з боку КВІР та іранського уряду щодо роботи вільного й непідвладного цензурі перськомовного ЗМІ в Лондоні", – йдеться в заяві каналу.

Iran International зазначив, що поліція також повідомляла іншим членам колективу про окремі загрози.

"Ми сподіваємося, що уряд Великої Британії, уряди інших країн та міжнародні організації приєднаються до нас і засудять ці жахливі погрози, й надалі наголошуючи важливість свободи преси", – пише канал у своїй заяві.

Поліція Лондона повідомила каналу CNN, що не коментуватиме питання, пов’язані із захистом безпеки окремих осіб.

"Радимо всім, хто має занепокоєння стосовно власної безпеки, звернутися до правоохоронців, щоб ті могли оцінити ситуацію й запропонувати належні заходи безпеки", – зазначили в поліції.

CNN звернувся до КВІР із проханням надати коментар, але не отримав відповіді.

Останнім часом Iran International (заснований у 2017 році) був лідером у висвітленні іранських демонстрацій, публікуючи ексклюзивні кадри з місця подій. Сторінка каналу у Twitter має понад мільйон підписників.

Своїми репортажами цілодобовий канал уже привертав увагу іранської влади.

У 2018 році Iran International опублікував заяву, де заперечував зв’язки з будь-яким урядом, зокрема ріядським чи тегеранським, після того, як британське видання The Guardian повідомило, що спонсором каналу є компанія, очільник якої пов’язаний з фактичним володарем Саудівської Аравії – спадковим принцом Мохаммедом ібн Салманом.

У жовтні Іран заявив, що накладає санкції на низку британських ЗМІ за "підтримку тероризму" та "заклики до насильства". Про це повідомило проурядове інформаційне агентство Таснім. Серед організацій, що потрапили під санкції, є так звані антиіранські телеканали на кшталт Iran International, зазначає Таснім. Журналісти в самому Ірані також зазнають переслідувань з боку влади, зокрема у формі ув’язнень та арештів.

Як повідомляв ІМІ, іранська влада звинуватила двох журналісток, які першими написали про загибель 22-річної активістки Махси Аміні, що призвело до масштабних протестів у країні, у державній зраді та роботі на американські спецслужби. 

Liked the article?
Help us be even more cool!