ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інтернет-сторінки мають за замовчуванням відкриватися державною мовою - закон про мову

16.05.2019, 14:47

Інтернет-сторінки та сторінки в соціальних мережах, зокрема засобів масової інформації, повинні за замовчуванням відкриватися державною мовою.

Про це йдеться у статті 27 Закону України №2704-VIII “Про функціонування української мови як державної”, опублікованого 16 травня в офіційному виданні Верховної Ради України “Голос України”.

Інтернет-представництва (в тому числі веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою”, – йдеться у статті 27 Закону “Державна мова у сфері користувацьких інтерфейсів комп'ютерних програм та веб-сайтів”.

Водночас поряд з версією інтернет-представництв (зокрема, веб-сайтів, веб-сторінок у соціальних мережах) державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами.

Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні.

Для іноземних суб'єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та мають в Україні дочірні підприємства, філії, представництва, версія веб-сайту державною мовою повинна містити достатню за обсягом та змістом інформацію для зрозумілої навігації та розкриття мети діяльності власника такого інтернет-представництва.

Версія такого веб-сайту державною мовою для користувачів в Україні повинна завантажуватися за замовчуванням.

Норма статті починає діяти через три роки після набрання чинності закону про мову.

Як повідомляв ІМІ, 16 травня текст Закону України №5670-д “Про функціонування української мови як державної” опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради України “Голос України”.

15 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

25 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Liked the article?
Help us be even more cool!