ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інформація, що ЗСУ відпрацьовують на навчаннях дії щодо придушення мирного населення Донбасу, є фейком – StopFake

30.09.2021, 17:00
Фото – скріншот politnavigator.net / stopfake.org
Фото – скріншот politnavigator.net / stopfake.org

Поширена деякими новинними ресурсами інформація про те, що українська армія нібито відпрацьовує на спільних навчаннях з НАТО дії щодо придушення мирного населення Донбасу є фейком, повідомляє StopFake.

Так, деякі новинні ресурси поширили таку заяву політолога Олександра Семченка, яку він оголосив у програмі “60 хвилин” на телеканалі “Россия 1”.

Скріншот – politnavigator.net / stopfake.org

“Зараз в Україні проходять навчання, спільні з НАТО. Там в один із днів легенда була чудова: частина солдатів переодягалася в мирне населення, і солдати придушували мирне населення, вчилися придушувати мирне населення, вчилися придушувати тих людей, які говорили: “Ми тут живемо, це наша земля. Хто ви такі? Навіщо ви прийшли?” – заявив Олександр Семченко в ефірі телеканалу “Россия 1”.

StopFake зазначає, що про жодне придушення мирного населення під час навчань української армії та іноземних партнерів не йшлося, тим більше не вказувалося, що відпрацювання будь-яких дій стосувалася жителів Донбасу.

Так, під час навчань “Об’єднані зусилля – 2021” проводилася блокувально-пошукова операція, за сценарієм якої військові нібито натрапили на заблоковану дорогу і натовп “обурених” “місцевих”, “роль яких виконували військовослужбовці підрозділу OPFOR”. Пресслужба Міністерства оборони України повідомила, що завданням десантників було розблокувати дорогу і продовжити проходження в необхідний квадрат.

“Командир десантників виявився ще й дипломатом, поки його воїни зайняли оборону і уважно спостерігали за обстановкою, офіцер вступив у перемовини з лідером протесту. Виявляється, місцеві були налякані присутністю військових і потерпали через брак питної води та їжі. Марунові берети не тільки змогли погасити конфлікт і продовжити рух, а й поділилися з “місцевими” їжею та водою із власних запасів, здобувши їх визнання. Такий сценарій досить типовий для сучасних військових конфліктів”, – зазначила пресслужба Міноборони України.

Скріншот – mil.gov.ua

Навчальні програми НАТО проводяться для “підвищення згуртованості, ефективності та готовності багатонаціональних сил”. НАТО є активним і провідним чинником миру і безпеки на міжнародній арені. Північноатлантичний альянс просуває демократичні цінності й прагне до мирного вирішення конфліктів.

Раніше StopFake спростовував також інші фейки, пов’язані з НАТО або ЗСУ: “Фейк: США закликали країни НАТО готуватися до війни з РФ і розмістити війська в Україні”, “Фейк: Україну не приймуть в НАТО через окупацію Криму і Донбасу” тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!