ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ закликає владу забезпечити безперешкодне пересування журналістів, зокрема громадським транспортом

07.04.2020, 16:28
Фото – fgorenie.org
Фото – fgorenie.org

Громадська організація "Інститут масової інформації" закликає органи державної влади та місцевого самоврядування забезпечити безперешкодне пересування журналістів, зокрема громадським транспортом, за пред’явленням журналістського посвідчення. 

Про це йдеться в офіційному зверненні ІМІ, надісланому 7 квітня всім обласним та міським радам України. 

Таке звернення було надіслано у зв’язку з тим, що ІМІ отримує від регіональних журналістів інформацію про створення обмежень і перепон у їхньому пересуванні з боку деяких органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Водночас влада посилається на відсутність журналістів у переліку професій, зазначених у підпункті 9 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року № 255 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211", зокрема обмеження використання ними громадського транспорту, обмежує пересування знімальних груп тощо.

ІМІ нагадує, що, відповідно до пункту 3 розділу ІІ Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)", встановлюється обов’язок органів влади і органів місцевого самоврядування забезпечити безперешкодне пересування журналістів:

“3. Кабінету Міністрів України, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування при здійсненні заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, забезпечувати безперешкодне пересування журналістів по території України, в тому числі на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію".

ІМІ закликає органи державної влади, органи місцевого самоврядування діяти в правовому полі. Зокрема, пам’ятати, що, відповідно до статті 8 Конституції, в Україні діє верховенство права.

"Виходячи з вищенаведеного, просимо вас забезпечити виконання норм пункту 3 розділу ІІ Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)", зазначивши в актах органів влади, органів місцевого самоврядування про можливість безперешкодного пересування журналістів, у тому числі за допомогою громадського транспорту, за пред’явленням журналістського посвідчення", – йдеться у зверненні. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!