ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ виявив 46 Youtube-каналів, які, зокрема, закликають до геноциду українців, публікують кадри з трупами та сцени насильства

16.05.2023, 13:10
Фото – pixabay.com
Фото – pixabay.com

Інститут масової інформації виявив щонайменше 46 незаблокованих російських та орієнтованих на закордонну аудиторію проросійських Youtube-каналів, які, зокрема, поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють ненависть до українців.

Про це йдеться в дослідженні ІМІ щодо використання Росією Youtube як майданчика для своєї пропаганди.

Серед таких Youtube-каналів – канал міноборони РФ “Звезда”, “СПАС-СТРИМ”, “Соловьев LIVE”, “Царьград ТВ” тощо.

Визначені для дослідження Youtube-канали можна розділити на три категорії: 

1) ті, які просувають агресивну пропаганду, використовують геноцидну риторику, ворожі висловлення, публікують сцени насильства тощо; 

2) кремлівська пропаганда, що “маскується”; 

3) ті, що розміщують контент, характерний одразу для двох зазначених категорій. 

Російські Youtube-канали публікують відео зі сценами насильства. Зокрема, з вибірки ІМІ п’ять каналів завантажують ролики з кадрами незаблюрених тіл із серйозними травмами, а сім інших каналів – кадри зі знищенням української військової техніки (зокрема, разом з військовими).  

Прокремлівські канали здебільшого прославляють російських окупантів, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють до українців ненависть. Окрім того, низка російських каналів поширює расистські висловлювання. Ось як прокоментували ведучі однієї з програм на Youtube-каналі російської “Звезды” проморолик нової передвиборчої кампанії президента США Джо Байдена, в якому знялися представники різних рас: 

“Почему, например, в ролике предвыборном Трампа не обыгрывается противостояние белой и черной Америки? В ролике Байдена это сплошное цветное население, то вот сейчас по смыслу раз уж все всё понимают, то надо снимать ролик выборный где-нибудь в Техасе с реднеками, с белыми женщинами, белыми мужчинами. [...] Их задача – белого человека, разумного белого человека, просто изничтожить!”. 

Нагадаємо, що поширювати на Youtube дезінформацію, ворожі висловлювання, сцени насильства заборонено правилами відеохостингу. 

“З огляду на те, що рупори Кремля створюють і вивантажують пропагандистські ролики на Youtube у промислових масштабах і що намагаються в різний спосіб “замітати сліди”, модерації роликів командою відеохостингу, очевидно, не досить. Окрім того, деякий шкідливий контент може лишитися поза увагою працівників платформи через те, що вони не перебувають глибоко в контексті російсько-української війни. Тож Інститут масової інформації хоче наголосити на необхідності створення представництва Youtube в Україні”, йдеться в дослідженні.

Також ІМІ закликає Youtube видалити з платформи російські та проросійські канали, що поширюють фейки та наративи кремлівської пропаганди, використовують образливі та ворожі висловлювання щодо політиків та населення різних країн, розпалюють геноцид проти українського народу та поширюють расистські висловлювання. 

Крім того, ІМІ звертається до Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Ради національної безпеки і оборони України з проханням сприяти коректному і ефективному блокуванню прокремлівських ресурсів.

Liked the article?
Help us be even more cool!