ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ стурбований ситуацією, що склалася з інформаційною безпекою журналістів в Україні

17.01.2013, 02:28

Інститут масової інформації стурбований ситуацією, що склалася з інформаційною безпекою журналістів в Україні. За останні місяці ми все частіше чуємо про прослуховування розмов та зломи електронних скриньок журналістів та громадських активістів.

Ми сприймаємо ці події як серйозну загрозу свободі слова і правам людини в Україні. Крім того, порушення приватності журналістів, таємниці їхнього листування, є серйозним елементом перешкоджання журналістській діяльності та непрямого тиску на представників ЗМІ.

Наприклад, вкінці грудня стало відомо, що за керівником Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгором Соболєв проводиться стеження. Йому надійшов анонімний звіт про діяльність журналіста та його родини. Зокрема, там було точно вказано, з ким і коли зустрічається Соболєв і про що говорить.

27 грудня 2012 року журналіст телеканалу ТВі та «Української правди» Мустафа Найєм, який займається розслідуваннями, заявив про злам його електронної скриньки. Журналіст підключив сповіщення по СМС про спроби зайти на його E-mail, бо підозрював, що хтось, крім нього, читає його поштову скриньку. І вже наступного ранку він отримав чотири смс з сповіщеннями про спробу зайти на скриньку, хоча сам журналіст в цей час спав.

14 січня 2013 року про злом поштової скриньки також повідомив ще один журналіст-розслідувач «Української правди» Сергій Лещенко. Поштовий сервіс виявив доступ до його скриньки з IP-адреси, якою журналіст ніколи не користувався. На думку Лещенка, ворогів цікавили не так його листи, як доступ до комп'ютера шляхом зараження. Журналісту прийшов лист від підробленої адреси його знайомого, який пропонував відкрити файл, у якому нібито був компромат на першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова. Імовірно, у файлі були віруси для зараження комп’ютера.

Про пошкодження електронних скриньок також заявила громадянська мережа «Опора», що займається моніторингом виборів в Україні. У день виборів до Верховної Ради 28 жовтня 2012 року в «Опори» були проблеми з відсиланням пошти не тільки з електронних адрес організації, а й з альтернативних поштових сервісів, таких як Gmail та Yahoo. Організація пов’язує це з втручання до IP-адрес внутрішньої мережі.

Журналіст-розслідувач львівської газети «Експрес» Тарас Зозулинський 6 січня повідомив, що знайшов у себе вдома пристрій для негласного зняття інформації, який був зашитий у домашній одяг. Журналіст пов’язує це з професійною діяльністю, зокрема, підготовкою до друку ряду резонансних розслідувань.

Про те, що його розмови прослуховуються, заявляв також координатор журналістського руху «Стоп цензурі!» Артем Соколенко. «З власного досвіду можу зробити висновок, що в нашій державі "слухають" багатьох журналістів», — сказав він. Конфіденційну розмову Соколенка, де він радився з юристом щодо створення сайту для публікації неправомірні рішень суддів, навіть опублікували на одному з сайтів.

«Така ситуація є небезпечною також тому, що порушується таємниця джерел інформації. Якщо люди знатимуть, що журналістів можуть прослуховувати чи читати їхні листи,  то боятимуться анонімно надавати важливу для розслідувань інформацію. Також зловмисники таким чином можуть довідатися, про що зараз веде розслідування журналіст, які дані має, і скористаються цим, щоб приховати якусь інформацію чи взагалі спробувати дискредитувати журналіста», — зазначив юрист ІМІ Роман Головенко.

Очевидно, що питання захисту інформації сьогодні набуває особливої актуальності.

ІМІ сподівається на швидку реакцію правоохоронних органів на ці та інші випадки порушення таємниці приватності відомих журналістів та громадських активістів, та закликає провести швидкі розслідування і оприлюднити їх результати. 

Liked the article?
Help us be even more cool!