ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ: Пік злочинів проти журналістів припав на Євромайдан, початок війни й повномасштабне вторгнення РФ

21.02.2024, 12:00
Леся Луцюк
Photo by Tookapic from Pexels
Photo by Tookapic from Pexels

Найбільше злочинів проти журналістів в Україні було скоєно під час двох історичних періодів: 

  • Революція гідності й початок російсько-української війни у 2013–2014 роках;
  • повномасштабне вторгнення Росії у 2022–2023 роках.

Ці злочини зафіксовано в моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”, який був започаткований 2012 року.

Динаміка злочинів проти журналістів в Україні з 2012 по 2023 роки

Так, у 2014 році ІМІ вів список постраждалих медійників під час Майдану, де фігурують понад 200 осіб. Згодом цей перелік став важливим доказом злочинів режиму Януковича та росіян проти українських журналістів. 

“У 2013–2014 роках основними агресорами й порушниками прав журналістів були представники правоохоронних органів та місцеві посадовці. Найбільше постраждали журналісти, які висвітлювали акції протесту, незаконні забудови та масові заходи. Нападів зазнавали офіси медіа: від пострілів у вікна до перерізаних кабелів. Також українські журналісти зіткнулися з новим викликом – численними DDoS-атаками й кіберзлочинами”, – розповіла Катерина Дячук, керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації. 

У перший день повномасштабної війни Росії проти України, 24 лютого 2022 року, Інститут масової інформації почав документувати злочини росіян проти медіа і журналістів в окремому моніторингу. За майже два роки великої війни експерти ІМІ зафіксували 558 злочинів – 10 убитих під час роботи журналістів, 24 викрадення, 42 обстріли, 30 поранень журналістів, 68 випадків погроз та залякувань, 16 захоплень, нападів та обстрілів редакцій медіа тощо. 

Водночас злочини проти медіа не просто фіксуються, але й передаються до правоохоронних органів для розслідування та притягнення порушників до відповідальності.

Упродовж цих років “Барометр свободи слова” став основою для численних кампаній із захисту свободи слова, заяв чи акцій. А також підґрунтям для розроблення законодавства, реакцій міжнародних організацій, які оцінюють стан справ в Україні. Причиною реакцій української влади й правоохоронних органів, які розслідують порушення прав журналістів в Україні. 

Детально про це читайте в матеріалі до річниці заснування Інституту масової інформації “ІМІ виповнилося 28. Хто ми та що робимо”. 

Що таке Інститут масової інформації? 

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!