ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ICTV та НТН найменше вели передачі українською - моніторинг Нацради

13.10.2021, 12:36
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Найнижчий показник ведення передач державною мовою зафіксовано у телеканалів ICTV та НТН – 81%, хоча він перевищує передбачену законом норму на шість відсоткових пунктів.

Такими є результати моніторингу щодо дотримання каналами вимог законодавства про ведення передач українською мовою, який Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела з 30 серпня по 5 вересня.

Нацрада промоніторила 28 загальнонаціональних телеканалів. Частка ведення передач і новин українською мовою обраховувалася у проміжки часу із 7 до 18 і з 18 до 22 години.    

Загалом телеканали виконують встановлену законом частку щодо звучання державної мови в ефірі, повідомила 13 жовтня перед початком засідання членкиня Нацради Олена Ніцко. 

Згідно з моніторингом, на деяких телеканалах усі передачі були проведені українською. Це – “UA:Перший”, К2, Індіго, Мега, М1, Xsport, “Рада”, “Прямий”, “UA:Культура”, ТЕТ, “ПлюсПлюс”, Піксель ТV, “Ентер фільм”, 4 канал, ZOOM.

Також високі показники ведення передач державною мовою у телеканалів 5 – 99%, Еспресо – 98%, “Україна 24” –  96%.

Під час моніторингу Нацрада зафіксувала в ефірі двох телеканалів ознаки порушення абзацу 3 частини п’ятої статті 10 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. Ця норма передбачає, що фільми і передачі, трансляція яких допускається недержавною мовою, повинні бути субтитровані державною мовою. Цим мовникам регулятор призначить позапланові перевірки.

Моніторинг також засвідчив, що телеканали пропонують своїм глядачам новини лише українською мовою.

Також під час моніторингу регулятор перевіряв дотримання телеканалами частин першої і третьої статті 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка стосується мови реклами. Було зафіксовано, що реклама і телемагазини на телеканалах транслюються лише українською.

Liked the article?
Help us be even more cool!