ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ICTV програв суд автору ролика про Євро-2012

13.06.2012, 01:58

Автор ролику Kiеv Live - Timelapse (Kiеv Live) Олег Фінгер виграв суд у телеканалу ICTV щодо порушення авторського права, повідомив він «Телекритиці».

ICTV у програмі «Факти тижня з Оксаною Соколовою» 4 грудня 2011 року без згоди автора використав фрагменти ролика в телесюжеті «Хто з ким гратиме на Євро-2012? Жеребкування у Києві», розповів «Телекритиці» адвокат Фінгера Клим Братковський.

Kiеv Live - Timelapse (Kiеv Live) Олег Фінгер створив улітку 2011 року на основі своїх 4000 фотознімків. 12 жовтня він розмістив ролик на сайті YouTube.

Братковський стверджує, що з фрагментів ролика був видалений e-mail [email protected] автора, а замість музичного супроводу був озвучений цей текст: «Цього тижня у Європі стартувала нова промокампанія України до футбольного чемпіонату. Перші кількахвилинні сюжети, розміщені на телеканалі Euronews, представили чотири українські міста, які приймуть Євро. Зараз готується до ефіру ще вісімнадцять». Самі фрагменти ролика були розміщені в іншому порядку, що суперечить задуму автора.

Адвокат переконаний, що такі зміни ролика негативно відбилися на честі та репутації автора. «Справа в тому, що з тексту випливає, що ролик Фінгера є офіційним промороликом Україні, який вже демонструється на телеканалі Euronews. Проте ролик був створений за його особистою ініціативою, а не на замовлення до Євро-2012, про що він раніше заявляв ЗМІ. Виходить, що Фінгер обдурив людей, коли говорив, що ролик не має ніякого відношення до офіційної промокампанії України і є його особистим внеском у популяризацію Києва. Як відомо, держава заплатила творцям офіційних промороликів мільйони гривень, які, на думку фахівців, не відповідають критерію "ціна-якість". У той же час, фактичні витрати на створення ролика Kiеv Live - Timelapse (Kiеv Live) не перевищують 30 доларів США, правда без урахування авторської винагороди», - написав Клим Братковський у своєму блозі.

У зв'язку із цим Фінгер у березні 2012 року звернувся до Голосіївського районного суду щодо захисту майнових та немайнових авторських прав на згаданий аудіовізуальний твір та стягнення з телеканалу 49 тис. 500 грн компенсації за порушення авторського права.

У рішенні суду, копія якого є в розпорядженні «Телекритики», йдеться, що відповідач визнав, що режисер програми «Факти тижня з Оксаною Соколовою» помилково прийняв Kiеv Live - Timelapse (Kiеv Live) за офіційний проморолик України, присвячений Євро-2012, тому його фрагменти і були використані у сюжеті. Однак телеканал наполягав на тому, що позивач не надав доказів показу ролику на ICTV. Окрім цього, відповідно до інформації в рішенні суду, відповідач переконаний, що Олег Фінгер не зазнав збитків через демонстрацію фрагментів свого ролика. «Також представник відповідача вважає, що не було порушено немайнове право позивача, тому що з відео була стерта електронна поштова адреса, а не власне ім'я автора твору. Крім того, твір знаходився у мережі інтернет, що на думку відповідача означає, що автор дав згоду на подальше його поширення, у тому числі і через ефірне мовлення», - йдеться у рішенні суду.

Однак суд став на бік позивача і постановив стягнути з ICTV на користь Олега Фінгера 49 тис. 500 грн компенсації та 495 грн судового збору.

У прес-службі телеканалу ICTV повідомили: «Рішення ще не набуло чинності. Воно оскаржуватиметься в апеляційній інстанції».

Liked the article?
Help us be even more cool!