ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Група "1+1 медіа" повідомила про вимкнення телевізійного мовлення у двох областях

22.03.2019, 11:49

Група "1+1 медіа" повідомляє про вибіркове вимкнення телевізійного мовлення у двох областях України 20-21 березня. Про це повідомляється на сайті групи "1+1 медіа".

За інформацією медіагрупи, у ці дні низка районів Сумської і Полтавської областей у вибірковий спосіб була повністю від'єднана від цифрового, радіо- та рештки аналогового мовлення.

Зокрема, йдеться в повідомленні, у Сумській області були вимкнені передавачі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) у прикордонному з Росією м. Білопілля, які здійснюють аналогове мовлення телеканалів “1+1” та “UA:Перший”, а також цифрові передавачі для мовлення 32 каналів і радіопередавач. Водночас, зазначає медіагрупа, у Сумах передавачі, які здійснюють мовлення так званих “пропрезидентських” каналів, продовжують працювати. Схожа ситуація в Полтавській області, де через вимкнення передавачів КРРТ у с. Красногорівка припинено цифрове мовлення всіх телеканалів.

“Група "1+1 медіа" вважає, що відключення за 10 днів до президентських виборів цифрового мовлення в окремих регіонах, а також аналогового мовлення в регіонах, прикордонних з РФ, є неприпустимим і маніпулятивним кроком, що забирає в частини українців можливість отримання інформації та альтернативних точок зору та підсилює інформаційний вплив на Україну з боку держави-агресора”, – йдеться в повідомленні. Зокрема, зазначає медіагрупа, 21 березня населення відірваних від телебачення областей не мало змоги дивитися в ефірі телеканалу “1+1” суспільно-політичне ток-шоу “Право на владу”, а сьогодні частина українців залишиться без телевізійних новин.

Медіагрупа нарікає на “неспроможність держави забезпечити громадянам України конституційне право на доступ до інформації та прозоро врегулювати питання телемовлення”.

Як ідеться в повідомленні, офіційною причиною інциденту є відсутність узгодженої вартості послуг між державним КРРТ та провайдером цифрового ефірного мовлення ТОВ “Зеонбуд”.

“Це призвело до формування кількамісячної заборгованості КРРТ перед приватними енергетичними компаніями, здебільшого підконтрольними ДТЕК, наслідком чого є відключення електроенергії телевеж КРРТ. Непорозуміння між державним концерном і приватним “Зеонбуд” тягнеться ще з осені 2018 року, коли аналогове мовлення було відключено майже по всій території України. У той же час телемовники, зокрема група "1+1 медіа", своєчасно сплачують ТОВ “Зеонбуд” за трансляцію цифрового сигналу. За цей період держава не знайшла жодних варіантів, щоб забезпечити безперервний і рівний доступу населення до інформації і, вочевидь, не зможе гарантувати це напередодні виборів”, – зазначає медіагрупа.

Група "1+1 медіа" зазначає, що неодноразово висловлювала занепокоєння та попереджала про такий можливий розвиток подій, коли у квітні 2018 року президент Петро Порошенко наказав Міністерству інформполітики вимкнути аналоговий ефір за прискореною схемою. “Відтак разом із відключенням аналогового телебачення повний контроль над телемовленням в Україні опинився в руках приватного “Зеонбуду” з незрозумілими кінцевими бенефіціарами-кіпріотами”, – йдеться в повідомленні.

Також, повідомляє медіагрупа, 21 березня відбулося короткострокове вимкнення всіх каналів групи "1+1 медіа" на онлайн-сервісі OLL.TV, який перебуває під управлінням телекомунікаційної компанії Vega холдингу SCM Ріната Ахметова, з видаленням із сервісу всіх логотипів каналів "1+1 медіа". Після того як факт вимкнення було зафіксовано, “технічні складнощі”, на яких наголошували в OLL.TV, були оперативно вирішені.

“Група "1+1 медіа" розцінює всі ці події як цілеспрямовану акцію задля обмеження доступу населення до інформації під час виборчої кампанії, наслідком чого у тому числі є посилення інформаційного впливу з боку держави-агресора, та просить дипломатичні представництва та представництва міжнародних організацій в Україні звернути на це увагу та не допустити маніпуляцій і порушення конституційного права громадян України мати вільний доступ до інформації”, – йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!