ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликають Раду ухвалити законопроект №6271 про скасування е-декларування

05.03.2018, 14:48

Громадські організації та правозахисники закликають Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271. Про це йдеться у заяві,  опублікованій на сайті Центру інформації про права людини, повідомляє “Детектор медіа”.

У заяві нагадують, що на початку липня 2017 року в парламенті були зареєстровані президентські законопроекти №6674 та №6675, розроблені ніби на заміну нормам антикорупційного законодавства, які зобов’язали антикорупційних громадських активістів подавати щорічні е-декларації про особисті активи та майно (закон №1975-VIII від 23 березня 2017 року).

“Фактично пропонується скасування е-декларування для громадських антикорупційних активістів в обмін на запровадження додаткової податкової звітності для громадських організацій і фізичних осіб - підприємців, а також підприємств, установ та організацій, які надають їм послуги”, – йдеться у заяві.

Представники організацій зазначають, що законопроекти №6674 та №6675 покладають на усі громадські об’єднання і фізичних осіб - підприємців, підприємства, установи та організації, які надають їм послуги, обов’язок подавати додаткову звітність, і в разі неподання звітності організація може бути позбавлена статусу неприбутковості, на неї будуть накладені штрафні санкції і пені.

“Оскільки ініціатива цих законопроектів виходить від Адміністрації Президента, ми розцінюємо таку ініціативу Президента України як непропорційне втручання у діяльність громадських організацій та грубе порушення міжнародних стандартів, які гарантують свободу асоціацій і забороняють втручання держави в діяльність громадських об’єднань”, – повідомляється у зверненні.

Підписанти вважають, що запровадження е-декларування антикорупційних активістів та всіх пов’язаних з антикорупційною діяльністю осіб, “є продовженням систематичного наступу на громадянські права і свободи" та наголошують на тому, що "парламент має припинити наступ на свободу слова, асоціацій та мирних зібрань, які є основними цінностями демократії”.

“Не  голосуйте за законопроекти № 6674 та № 6675 від 10 липня 2017 року! Натомість скасуйте ганебне е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271”, – йдеться у заяві.

Під зверненням підписалися:

Центр громадянських свобод

Центр інформації про права людини

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Проект “Без кордонів”

Фундація Відкритий Діалог

Благодійний фонд “Восток- SOS”

Харківський інститут соціальних досліджень

Донецький інститут інформації  

Громадська організація “КримСОС”

Amnesty International в Україні

Харківська обласна фундація Громадська Альтернатива

Кримська правозахисна група

Асоціація УМДПЛ

Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива”

Український незалежний центр політичних досліджень

Громадська спілка "Громадські ініціативи України"

Центр демократії та верховенства права

ГО “Детектор медіа”

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого виконавчий директор "Transparency International Україна" Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

Liked the article?
Help us be even more cool!