ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадське позивається до центру АТО, вимагаючи спростування інформації

13.11.2017, 15:42

ГО “Громадське телебачення” та Анастасія Станко подали позов до Антитерористичного центру при СБУ про захист ділової репутації і спростування недостовірної інформації, поширеної на сторінці прес-центру штабу АТО в мережі Facebook 8 липня 2016 року. Про це повідомляється на сайті “Громадського”.

Позов стосується заяви прес-центру АТО щодо роботи журналістів Громадського Анастасії Станко й Костянтина Реуцького на передовій лінії в місті Авдіївка влітку 2016 року.

Перше засідання призначено на 14 листопада 2017 року в Печерському районному суді міста Києва.

“Громадське” зазначає, що прес-служба АТО звинуватила журналістів у порушенні правил роботи в зоні АТО. Але, після розслідування всіх обставин їхньої діяльності, робоча група в складі представників силових структур і професійних організацій дійшла висновку, що порушень не було, і поновила акредитацію обом журналістам Громадського 29 серпня 2016 року. До робочої групи, зокрема, входили представники СБУ, Міністерства оборони й Адміністрації президента.

Як зазначає видання, під час розслідування обставин роботи журналістів в Авдіївці також відбувалася медіація між “Громадським” і представниками силових відомств за допомогою ОБСЄ. У ній брали участь і представники незалежних медіа-організацій “Детектор медіа” та ІМІ.

“За результатами медіації сторони домовилися про низку конкретних дій, пов’язаних з відновленням ділової репутації журналістів Громадського й самої організації. Але протягом року представники державних органів домовленостей не дотримались. Ані представники Антитерористичного центру при СБУ, ані представники Міністерства оборони України так і не опублікували спростування недостовірної інформації, тому Громадське звернулося до суду з вимогою спростування”, - зазначає “Громадське”.

Як повідомляв ІМІ, 13 липня 2016 року СБУ анулювала акредитацію кореспондентки російської “Нової газети” Юлії Полухіної, яку звинуватили в розкритті позицій сил АТО на Донбасі.

7 липня 2016 року російське видання “Новая газета” опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної “Війна повернулася”, в якому та, описуючи обстріл з боку так званої “ДНР” промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

8 липня 2016 року прес-центр штабу АТО попросив СБУ призупинити акредитації журналістів Громадського ТБ Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціального кореспондента “Нової газети” Юлії Полухіної через грубе порушення правил роботи журналістів у зоні АТО, зокрема розкриття позицій сил АТО.

Як стверджував Штаб АТО, журналісти “Громадського” представили російську журналістку як свого працівника, а зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті “Громадського”, і після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено.

Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті “Новой газеты” за авторством Юлії Полухіної. Прес-центр АТО зазначив, що відео швидко розійшлося в інтернеті в російських ЗМІ та медіаресурсах так званої “ДНР”.

Громадське ТБ вважає заяву прес-центру АТО щодо відкликання акредитації журналістів непорозумінням, закликає разом розібратися в ситуації та відмовитися від необґрунтованих обвинувачень. “Громадське” заявило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами “Громадського” на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО й узгодивши свій візит із командуванням ВДВ. Згідно з заявою “Громадського”, його журналісти не представляли Полухіну як свою співробітницю.

11 липня 2016 року двом журналістам Громадського ТБ – Анастасії Станко та Костянтину Реуцькому – призупинено акредитацію у зоні АТО. Матеріал Громадського ТБ, відзнятий у промзоні Авдіївки Донецької області, мав пройти експертизу.

29 серпня 2016 року СБУ поновила журналістам Громадського Телебачення Анастасії Станко та Костянтину Реуцькому акредитацію для роботи в зоні АТО.

Liked the article?
Help us be even more cool!