ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ відмовилася від змісту смс і номерів, знятих із телефону Седлецької – Червакова

06.09.2018, 12:00

Генеральний прокурор України Юрій Луценко ініціював лист до оператора мобільного зв'язку “Київстар” про звуження обсягу інформації, знятої з телефону головного редактора програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької. Про це 5 вересня повідомила депутат Верховної Ради Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook за підсумками зустрічі деяких депутатів із генпрокурором, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Юрій Луценко вважає надмірним втручанням у професійне та приватне життя отримання інформації про весь трафік за 17 місяців, тому він ініціював лист до оператора зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефона журналістки, а саме – прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у Седлецької. Прокурори просять відокремити та надати лише інформацію про дати та час перебування Седлецької в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці і таємниці слідства”, – написала Червакова.

За її словами, Луценко пояснив, що ця інформація потрібна прокуратурі для того, щоб встановити точну дату злочину, без якої неможливо пред'явлення підозри, а оскільки добровільно повідомити дату зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником, яка цікавить слідство, журналістка відмовилася, це змусило слідство піти іншим шляхом. Інформація про травень, яку озвучив адвокат Седлецької, фігурує лише у відкритих джерелах, а не в протоколах допиту.

Також генпрокурор пояснив депутатам, що 17 місяців – це проміжок часу між датою початку негласних слідчо-розшукових дій та датою реєстрації кримінального провадження (19.07.16 – 16.11.17). Рішення суду має бути виконано не пізніше 18 вересня.

Нардеп нагадала, що Седлецька не єдиний журналіст, щодо якого прокуратура отримала дозвіл суду на розкриття трафіку. Такий самий дозвіл отримано на телефонний трафік Христини Бердинських, “слідство вважає, що на зустрічі з Ситником могли бути й інші журналісти, але їх особистості не встановлено”.

“Прокуратура вважає, що журналіст має право на захист своїх джерел інформації, але так само громадянин має обов'язок повідомляти правоохоронні органи про незаконні дії. Генпрокурор дав гарантію, що ніхто не зловживатиме інформацією, отриманою в результаті санкції суду, а також що втручання в приватний і професійний простір журналістів буде мінімальним. Він кілька разів назвав таке втручання вимушеною мірою. Також Генеральний прокурор повідомив, що вчора (4 вересня – ред.) детективи НАБУ вилучили у мобільного оператора "Київстар" усі сервери. Ухвали суду, за його інформацією, не було”, – написала Червакова.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

5 вересня журналістка “Нового времени” Христина Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

Liked the article?
Help us be even more cool!