ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ отримала дозвіл суду на перевірку телефону журналістки Христини Бердинських

06.09.2018, 10:32

Журналістка Христина Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону, повідомляє Радіо Свобода.

“Лариса Сарган (речниця генерального прокурора – ред) щойно повідомила, що по моєму телефону теж є ухвала суду, аналогічна, як у Наталки Седлецької”, – написала Бердинських у Facebook.

Христина Бердинських вважає втручанням у професійну діяльність і особисте життя рішення суду надати Генеральній прокуратурі України доступ до інформації з її телефону, розповіла вона Радіо Свобода.

“Я була на допиті в грудні 2017 року і проходжу як свідок у цій справі. Сам факт, що правоохоронні органи вимагають від журналістів надати джерела інформації, є неприпустимим. Норми українського законодавства у цьому контексті дуже захищають журналістів. Уже це було втручанням у журналістську діяльність”, – розповіла Бердинських.

Вона додала, що її не запрошували на зустріч із генеральним прокурором Юрієм Луценком.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

4 вересня Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило, що вважає рішення Печерського райсуду Києва надмірним, яке грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси.

4 вересня журналісти та низка громадських організацій оприлюднили заяву з вимогою, аби генеральний прокурор публічно гарантував, що ухвала суду стосовно Наталії Седлецької не буде реалізовуватися.

4 вересня у Генеральній прокуратурі Україні запевняють, що не прослуховуватимуть зміст розмов головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької, а також не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя.

5 вересня головний редактор програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її в цей день на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

5 вересня громадські медіа-організації висловили обурення з приводу дій Генеральної прокуратури України та Печерського районного суду м. Києва щодо порушення фундаментального права на приватність, а також права на захист журналістських джерел.

Liked the article?
Help us be even more cool!