ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ дала "Київстару" два тижні для надання даних з телефонів журналісток

06.09.2018, 14:28
Фото - Радіо Свобода

Слідчий Генеральної прокуратури України 4 вересня дав два тижні компанії “Київстар” на надання частини даних із телефонів головної редакторки програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталки Седлецької і журналістки видання “Новое время” Христини Бердинських, повідомляє Радіо Свобода.

У листі слідчого Руслана Іжука, який очільник ГПУ Юрій Луценко продемонстрував під час зустрічі з депутатами 5 вересня, кінцевим терміном надання затребуваних в оператора даних із мобільних обох журналісток вказано 18 вересня, хоча термін дії самої ухвали спливає пізніше – 27 вересня.

Окрім цього, в листі йдеться, що “на даний час” слідчий витребує інформацію тільки про місце перебування телефонів протягом 17 місяців у межах дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Вікторії Сюмар, яка була присутня на зустрічі з генпрокурором, Юрій Луценко заявив, що подібним зверненням слідчий все таки обмежив рівень втручання в діяльність журналістів.

“Генпрокурор повідомив нам, що слідчий буквально вчорашнім зверненням обмежив оцей рівень втручання в діяльність журналіста не періодом у 17 місяців, а територією. Зокрема, де розташована [будівля] НАБУ. Й інші зустрічі журналіста не будуть підпадати”, – процитувала вона генпрокурора.

Адвокати наголошують, що місце перебування журналісток, ще й протягом такого довгого часу, є надзвичайно чутливою інформацією, отримання силовиками доступу до якої засудила громадськість і міжнародні інституції.

“Такий лист слідчого до оператора зв'язку є початком фактичного виконання ухвали. Замість того щоб дати підлеглим вказівку взагалі не виконувати ухвали, генеральний прокурор санкціонував "Добровільні обмеження", які взагалі не означають, що вже буквально завтра слідчий не передумає і не забажає отримати повний доступ до всієї інформації, зазначеної в ухвалі суду. Зрозуміло, що громадськість взагалі не буде повідомлена про це”, – зазначив адвокат Анатолій Попов.

Наразі слідчий запитав обмежений обсяг даних, проте сам лист містить застереження про те, що це тільки “на даний момент”. За словами адвоката, це означає, що фактично генпрокуратура зробила відволікаючий маневр, щоб “приспати обґрунтоване обурення громадськості” щодо порушення прав журналіста.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

5 вересня журналістка “Нового времени” Христина Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

Liked the article?
Help us be even more cool!