ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головред "Страна.ua" виїхав до Австрії і попросив політичного притулку

01.02.2018, 10:22
Ігор Гужва, фото - Радіо Свобода

Головний редактор інтернет-видання “Страна.ua” Ігор Гужва залишив територію України і попросив політичного притулку в Австрії. Про це йдеться у зверненні Ігоря Гужви до читачів видання і у зверненні видання “Страна.ua” до Президента України Петра Порошенка, повідомляє “Детектор медіа”.

“Ми хочемо повідомити, що Ігор Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку у влади Австрійської республіки відповідно до прийнятої процедури. Підкреслимо, що Ігор Гужва виїхав до Австрії після того, як у нього закінчився термін запобіжного заходу, визначеного судом, і він отримав законне право залишити Україну”, - йдеться у зверненні видання.

Редакція також повідомляє, що Гужва залишається головним редактором видання і продовжує керувати ЗМІ з-за кордону.

“Наш сайт буде працювати в колишньому форматі, нарощуючи обороти і активно розвиваючись”, - зазначає редакція.

У своєму зверненні Гужва заявив, що з першого дня існування інтернет-видання співробітники редакції “піддавалися безпрецедентному тиску з боку влади”. Він нагадав, що проти нього порушено п’ять кримінальних справ.

Гужва заявив, що виїхав за кордон через загрози його життю і свободі: “За наявними даними, суддям вже спустили вказівку виносити обвинувальні вироки за всіма процесами на мене. У тому числі і щодо повністю сфабрикованої справи про вимагання... Крім того, СБУ і прокуратурі надійшла вказівка ​​активізувати фабрикацію і інших справ проти мене.

І це не кажучи вже про постійні погрози фізичної розправи, які отримую і я особисто, і журналісти нашої редакції. За цими фактами ми зверталися в правоохоронні органи з вимогою відкрити кримінальні виробництва, але реакції - нуль. Останнє повідомлення про загрозу вбивства надійшло до мене буквально минулими вихідними”.

Гужва заявляє, що не може розраховувати в Україні на чесний суд, на захист своїх прав і свобод й на захист життя. Він також стверджує, що через кримінальні справи влада отримала б важіль тиску на нього з метою змінити редакційну політику видання.

“Після від'їзду з України та звернення за політичним притулком, цей найважливіший важіль тиску вже не може бути використаний”, - заявив Гужва.

Як повідомляв ІМІ, у Києві 22 червня 2017 року правоохоронці затримали головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву за підозрою у вимаганні і отриманні 10 тис. доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів про депутата Верховної Ради Дмитра Лінька. Перед цим в редакції СБУ провела обшук.

23 червня 2017 року Генеральна прокуратура заявила, що Ігоря Гужву затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (“Вимагання”). Затримано його 22 червня безпосередньо після передачі грошових коштів у розмірі 10 тис. доларів США від потерпілого через посередника.

23 червня 2017 року Ігор Гужва заявив, що проти нього і видання готувалася провокація.

23 червня 2017 року Генеральна прокуратура опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара Ігорем Гужвою.

23 червня 2017 року Ігорю Гужві вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн.

26 червня за головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву внесли заставу.

27 червня Ігор Гужва вийшов з Лук'янівського слідчого ізолятора.

Прокуратура міста Києва подала апеляційну скаргу на розмір застави для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви і вимагає збільшити розмір застави з 544 тис. грн до 3,2 млн гривень.

30 червня Ігор Гужва повідомив, що правоохоронці вручили йому нову повістку.

3 липня 2017 року головний редактор “Страна.ua” Ігор Гужва повідомив про нове провадження, яке начебто відкрите через втручання в особисте життя депутата Верховної Ради Антона Геращенка.

1 серпня 2017 року Служба безпеки України повідомила Печерському райсуду Києва, що поліція виявила під час проведення обшуків в офісному приміщенні редакції “Страна.ua” електронні документи Міністерства оборони України, які, можливо, становлять державну таємницю. У відповідь Ігор Гужва заявив, що не отримував ніякої секретної інформації Міноборони.

22 серпня 2017 року Шевченківський районний суд Києва продовжив до 22 вересня запобіжний захід Ігорю Гужві.

9 серпня 2017 року СБУ провела обшуки в редакції “Страна.ua” та вдома у чотирьох журналістів видання в рамках кримінального провадження за ч. 1. ст. 328 Кримінального кодексу України (“Розголошення державної таємниці”).

Також Ігор Гужва був обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ “Вісті мас-медіа” (компанія – колишній засновник і видавець газети “Вести”, яку очолював Ігор Гужва). Справа розглядається в суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!