ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька журналістка повідомила, що Facebook видаляє її дописи, які стосуються Росії

07.08.2024, 10:19
Альона Береза
Світлана Русіна. Фото – Facebook Світлани Русіної

Хмельницька журналістка Світлана Русіна повідомила, що Facebook видаляє її дописи, які стосуються Росії. Причиною адміністрація соцмережі вказує мову ворожнечі та розпалювання ненависті.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці та розповіла деталі регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі.

За два останні тижні липня таких випадків вона налічила під два десятки. Журналістка пов’язує це зі скаргами від багатьох людей.

За її словами, видалення почалося в липні і йде хвилями. Після цього журналістка отримує сповіщення про видалення дописів та коментарів. Більшість дописів, які видалені, стосувалися Росії. Наприклад, допис про те, чому Росії важливі пам’ятники Пушкіну та подібним діячам.

“Приходять повідомлення, що це мова ворожнечі та розпалювання ненависті. Весь час обґрунтування одне й те саме”, – розповіла Світлана Русіна.

Також журналістка розповіла, що видалені дописи та коментарі були зі словами “русня” та “кацап” і про те, що журналістка не писатиме про війну в Ізраїлі.

“Це все йде хвилями. Чергова хвиля ось цього видалення почалася після мого допису, що, “як би ви не ставилися до Ірини Фаріон, її вбивство можна розглядати лише в контексті російсько-української війни”. І що потрібно розуміти саму ідеологію війни. І що потрібно мати шляхетне обґрунтування війни. Таким обґрунтуванням стала денацифікація, а основним її меседжем була ліквідація укрнацистів і, зокрема, лінгвонацистів, якою вони вважають Ірину Фаріон. І про те, що ідеолог “руского міра” Дугін наголошував, що саме епіцентром цього, колискою укрнацизму є Галичина. Я написала, що це сакральне вбивство. Хто б там його не вчинив, але це було на замовлення ясно що Росії”, – пригадує журналістка.

Світлана Русіна розповіла, що після розміщення допису під ним виникла велика дискусія з людьми, які вважають, що російська мова їхня від народження, а українська мова їм нав’язується. 

Журналістка також сказала, що почала блокувати коментарі до своїх дописів, де може зав’язатися дискусія, адже побоюється, що взагалі може втратити сторінку у фейсбуку. Також вона почала писати в дописах, що стосуються війни та Росії виваженіше.

Заступник директорки ЦЕДЕМ, головний експерт із медійного права та модерації контенту в соціальних мережах Ігор Розкладай радить дотримуватися правил Meta, щоб надалі користуватися платформою. Хоча ці правила “можуть подобатися чи не подобатися”, але “вони є як є”, проте вони вже і його дратують.

“Уявіть, що ви таксист і підвозите клієнта. Ви перевищили пару разів швидкість, у вас немає пасків безпеки. За якийсь час ви отримуєте “лист щастя” чи то від компанії у вигляді штрафу, чи від ДПС. Кого ви зробите винним? Правильно, клієнта – бо це тільки він знав, що ви порушили правила, а отже настукав. “Ах, шкода йому поставив 5”. Зрідка хто визнає, ну так, я порушив ПДД – ганяв і без пасків. Здається дивним? Аж ніяк. Саме так поводиться більшість користувачів соцмереж”, – зазначив Розкладай. 

Експерт розповів, що найулюбленіше пояснення в цих випадках – “у мене в коментарях завівся хтось, хто наскаржився”, або “це московські модератори” абощо. Здебільшого, крім таргетованих атак, таке пояснення те саме, що шукати винного, хто поскаржився. А насправді тут ідеться про мову ворожнечі та про правила розміщення контенту, які має Meta.

“Історія зі словами мови ворожнечі говорена та переговорена, але користувачі вперто діють за принципом “миші кололись і плакали, але продовжували жерти кактус”, свідомо (!) ігноруючи чи свідомо порушуючи правила, які забороняють використання мови ворожнечі. Як би ви не писали русня чи рсн чи кцп – система прекрасно знає ці витівки”, – каже Ігор Розкладай. 

Liked the article?
Help us be even more cool!