ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька облрада скерувала журналістку на офіційний сайт замість надання коментарів

18.07.2022, 12:45

Хмельницька обласна рада не надала коментарів журналістці редакції ЖАР.INFO Марії Турчині щодо гуманітарних потреб області та роботи облради з міжнародними партнерами для покриття цих потреб. Водночас іншим ЗМІ коментарі на цю тему надавалися.

Про це журналістка повідомила ІМІ та надала отриману відповідь облради.

По коментар журналістка звернулася на початку липня до Хмельницької обласної військової адміністрації та Хмельницької облради. Хмельницька ОВА відповідь надала.

А Хмельницька облрада у відповіді зазначила, що здійснює свої функції в умовах воєнного стану та скерувала отримувати детальнішу інформацію на своєму офіційному сайті.

“Обласна рада тісно співпрацює з міжнародними партнерами, зокрема з Куявсько-Поморським воєводством (Польща), щодо матеріальної підтримки Збройних сил України, медичних закладів області та тимчасово переміщених осіб. Детальнішу інформацію з порушених питань ви можете отримати на офіційному сайті обласної ради за посиланням: https://km-oblrada.gov.ua”, – йдеться в офіційній відповіді Хмельницької облради за підписом заступника голови ради Валентина Соколюка.

Марія Турчин працює над серією матеріалів про діяльність благодійних та громадських організацій, активістів та волонтерів, а також про успіхи органів влади стосовно залучення гуманітарної допомоги на Хмельниччину.

“Готую матеріал про волонтерство та гуманітарну допомогу в області. Запит надсилала паралельно на військову адміністрацію і на обласну раду. З адміністрації дали відповідь на три сторінки. Ще й перепитали кілька разів, чи потрібна якась додаткова інформація. А ось облрада відправила мене по інформацію на свій офіційний сайт. І все було б нічого, якби десь у цей час голова облради не роздавала відеокоментарі на цю ж тему для інших ЗМІ. Зокрема, телеканалу, право власності на який належить її матері... Чи є це перешкоджанням журналістській діяльності? Певною мірою так. А ще це певною мірою спроба встановити й закріпити цензуру. Тут можна багато чого говорити і, ймовірно, навіть підозрювати... Це не перша така ситуація”, – розповіла Марія Турчин.

Журналістка стверджує, що така ситуація не перша, адже ще в мирний час її команда зверталася по коментарі й не отримувала відповіді навіть у письмовому вигляді.

За її словами, на початку війни Хмельницька ОВА та Хмельницька облрада запустили роботу гуманітарних штабів, але відокремлено один від одного. Саме тому прохання були адресовані цим органам влади.

Разом з тим, за інформацією Марії Турчин, приблизно в той самий час, як їй надійшла відповідь з відсиланням на офіційний сайт облради, місцевий телеканал, який пов’язують з родичкою голови Хмельницької облради Віолети Лабазюк, знімає сюжет про отримання чергової гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів. Коментарі в цьому сюжеті дає як сама голова, так і інші працівники обласної ради. Цей сюжет також був оприлюднений на офіційному сайті Хмельницької обласної ради.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що надавати коментарі для посадовців не є обов'язком. Водночас він звернув увагу на вибірковість ЗМІ.

“Давати або не давати коментарі – це право, а не обов’язок. Отримання коментарів не є механізмом доступу до інформації. Хоча журналістка надіслала до облради “запит на коментар”, це не можна вважати запитом щодо доступу до інформації, і такий документ міг би називатися і “зверненням” чи просто листом. Зміст запитань журналістки також свідчить, що відповіді на них допускали чимало суб’єктивної оцінки, що не характерно для доступу до інформації. Щодо коментарів іншій телекомпанії на камеру, то звертаю увагу, що в цьому “запиті” журналістка просила про письмові відповіді. Хоча на неоднакове ставлення облради до різних ЗМІ, якщо воно настільки серйозне, варто звернути увагу, відкрито про це заявивши”, – зазначив юрист ІМІ Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!