ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька облрада готова втілити рекомендації ІМІ щодо забезпечення прав журналістів у грудні

06.11.2017, 14:02

Хмельницька обласна рада працює над розробкою проекту рішення щодо внесення змін до Регламенту роботи з урахуванням рекомендацій ГО “Інститут масової інформації” щодо відкритості та гласності роботи ради, забезпечення можливостей для здійснення своїх обов’язків представниками засобів масової інформації.

Про це повідомив начальник відділу з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення Хмельницької обласної ради Віктор Ніконішин у розмові з представницею ІМІ у Хмельницькій області Альоною Березою.

“Сьогодні вже йде робота над розробкою проекту рішення щодо внесення змін до Регламенту, за основу якого взято розроблений експертами ІМІ проект рішення. Проект рішення буде винесено на розгляд депутатського корпусу під час найближчої сесії, яка попередньо запланована на грудень 2017 року”, - заявив Віктор Ніконішин.

25 жовтня представниця ІМІ Альона Береза передала рекомендації експертів ІМІ та звернення до депутатів Хмельницької обласної ради з проханням ухвалити рішення про внесення змін до чинного Регламенту роботи ради з метою приведення положень щодо відкритості і гласності роботи обласної ради у відповідність до вимог чинного законодавства.

Рекомендації  ІМІ стосувались ст. 10, ст. 25, ст. 60 та ст. 91 діючого Регламенту Хмельницької обласної ради.

Проблемним питанням Регламенту роботи Хмельницької обласної ради є стаття 60, де сказано про можливість бути присутніми у залі засідань тільки акредитованих журналістів під час таємного голосування. Стаття 91 регулює порядок здійснення акредитації представників засобів масової інформації при обласній раді, крім цього, надає можливість допуску до сесійної зали виключно на підставі виданих виконавчим апаратом перепусток для акредитованих.

Експерти ІМІ пояснюють, що, відповідно до чинного законодавства, сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім. Зокрема, це стосується і журналістів та представників засобів масової інформації, оскільки відсутність акредитації не може бути підставою для недопущення журналістів та представників засобів масової інформації на відкриті заходи.

Тому ІМІ рекомендував відмовитися від допуску журналістів та технічних працівників ЗМІ до сесійної зали виключно на підставі виданих їм виконавчим апаратом ради перепусток. Враховуючи те, що у 2016 році не ухвалювалося жодних рішень радою з приводу акредитації журналістів та засобів масової інформації,  це дає можливість поставити питання про доцільність процедури акредитації у Регламенті роботи ради, врахувавши її незастосування протягом значного часу.

Крім цього, у статті 10 Регламенту Хмельницької обласної ради передбачено можливість проведення закритих пленарних засідань, а у статті 25 Регламенту безпосередньо описується процедура та порядок проведення таких закритих засідань.

Експерти ІМІ рекомендували доповнити відповідні положення посиланням на вимоги Закону України “Про доступ до публічної інформації” у частині визначення певної інформації як інформації з обмеженим доступом (конфіденційної, таємної чи службової), оскільки закритим може бути розгляд відповідних окремих питань, а не все засідання як таке.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року в Києві ГО “Інститут масової інформації” презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”.

У рамках проекту експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України “Про інформацію”. Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів. Тому експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Представники ІМІ у регіонах проконтролюють втілення в життя запропонованих рекомендацій.

Дослідження “Рада дружня до медіа” реалізоване в рамках проекту ІМІ “Блогери України проти корупції” за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!