ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Херсонський "Мост" позиватиметься до підприємства через відмову в доступі

10.01.2022, 13:48
Фото – pexels.com
Фото – pexels.com

Редакція херсонського інтернет-видання “Мост” планує позиватися до комунального підприємства (КП) “Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Херсона”, оскільки вважає необґрунтованою відмову КП у доступі до інформації.

Про це ІМІ повідомив директор “Мосту” Сергій Нікітенко.

За його словами, він 4 січня надіслав комунальному підприємству запит, у якому просив надати показники одометра автомобіля Toyota Proace Verso, що перебуває в користуванні підприємства, станом на 1 вересня та/або на 31 грудня 2021 року.

У відповідь КП зазначило, що не є суб'єктом владних повноважень та не здійснює владних управлінських функцій, “а тому інформація, яка створена в процесі діяльності підприємства, не є публічною”.

Натомість підприємство зазначило, що суб'єкти господарювання є розпорядниками інформації лишу щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.

“Враховуючи вищевикладене, на запитувану вами інформацію не поширюється дія закону про “Доступ до публічної інформації”, а тому доступ до неї не може бути наданий у порядку, визначеному законом”, – йдеться в відповіді підприємства.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вважає, що таку інформацію мали б надати з огляду на загальні принципи прозорості й відкритості діяльності органів влади та витрачання бюджетних коштів.

“Якщо виходити з буквального і дуже вузького тлумачення законодавства України, то, дійсно, показники одометра автомобіля комунального підприємства не підпадають прямо під визначення публічної інформації, яка створена або є в розпорядженні розпорядника публічної інформації – комунального підприємства. Але, виходячи із загальних принципів прозорості й відкритості діяльності органів влади та витрачання бюджетних коштів, така інформація мала бути надана, адже залежно від такої інформації суспільство може визначити ефективність використання автомобіля, придбаного за бюджетні кошти”, – зазначив юрист. 

“На жаль, дуже часто розпорядники публічної інформації вишукують будь-яку можливість, будь-яку підставу для відмови в наданні інформації, і будь-яку похибку в запиті використовують саме для приховування інформації від суспільства”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!