ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генпрокуратура допитала ще одну журналістку у справі НАБУ

28.12.2017, 12:05
Фото - Фейсбук Христини Бердинських

Головне слідче управління Генеральної прокуратури 27 грудня допитало журналістку “Нового времени” Христину Бердинських у якості свідка в одному з кримінальних проваджень щодо Національного антикорупційного бюро. Про це вона повідомила ІМІ.

“Мене викликали на допит в якості свідка до Головного слідчого управління Генпрокуратури по тій же справі, що і Наталю Седлецьку”, - сказала журналістка.

Бердинських повідомила, що більше нічого сказати не може, бо за це передбачена кримінальна відповідальність.

Як повідомляв ІМІ, 19 грудня головна редакторка проекту журналістських розслідувань “Схеми” Наталя Седлецька повідомила, що її в якості свідка допитали в Генеральній прокуратурі щодо контактів зі співробітниками Національного антикорупційного бюро, зокрема з директором НАБУ Артемом Ситником. Допитували її в якості свідка і розпитували щодо її розмов off the record.

На своїй сторінці у Фейсбук Христина Бердинських процитувала для усіх правоохоронних органів цитату: “Таємниця журналістських джерел – це не лише право журналіста, коли він може на власний вибір визначати хоче він повідомляти джерело чи ні. З точки зору етичних принципів, збереження конфіденційності джерела є одним з основних обов’язків журналіста. На жаль, в українській журналістиці етичні стандарти тільки розвиваються”.

“Натомість можна навести декілька прикладів із практики Сполучених Штатів Америки. У цій країні захист джерел встановлений на рівні законодавства штатів. Не всі штати мають відповідне законодавство або не завжди захист є абсолютним (коли суд має право вимагати від журналіста розкрити джерело). Однак у багатьох випадках журналісти навіть на вимогу суду відмовлялися це робити, посилаючись на власні професійні стандарти та переконання.

За таких обставин, журналістам часто доводилося вирішувати дилему: розкрити джерело чи потрапити за грати. Почуття професійної гідності американських журналістів штовхало їх до того, що вони радше вибирали сидіти у в’язниці. Не хвилюйтесь, я лише свідок, в'язниця мені не загрожує, але про почуття професійної гідності - це усе актуально”, - написала журналістка.

Нагадаємо, 16 листопада стало відомо, що Генпрокуратура порушила стосовно директора НАБУ Артема Ситника кримінальне провадження за підозрою в розголошенні державної таємниці.

ГПУ порушила кримінальне провадження на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!