ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Газету "Кримська світлиця" в Києві позбавили приміщення. Мінкульт пояснив причини

05.07.2019, 15:33

Головний редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун стверджує, що редакцію позбавили приміщень, де вона раніше працювала, повідомляє Крим.Реалії.

За його словами, приміщення передало Міністерство культури України державному підприємству “Національний центр Олександра Довженка” з “порушенням українського законодавства про реформування державних і друкованих ЗМІ”.

“Воно (держпідприємство “Національний центр Олександра Довженка”. – Ред.) одержало це майно без підписів з нашого боку, і рішення не погоджене з Фондом майна (Фонд державного майна України. – Ред.). Сталося повне порушення процедури”, – сказав Щекун.

Генеральний директор “Національного центру Олександра Довженка” Іван Козленко зі свого боку заявив, що передання приміщень відбулося відповідно до чинного законодавства України.

“Якщо редактор газети “Кримська світлиця” хотів отримати, як це допускається законом, ці приміщення як правонаступник редакції “Кримська світлиця” в оренду, то він повинен подати від свого ТОВ (створеного. – Ред.) клопотання на Фонд держмайна”, – вважає Козленко.

У Мінкультури виданню повідомили, що “Кримська світлиця”, зареєстрована в березні 2019 року Андрієм Щекуном (нині головний редактор видання), не має стосунку до Міністерства культури України.

“Оскільки договір про правонаступництво не укладався, газета, зареєстрована Андрієм Щекуном під такою ж назвою в березні 2019 року, не має стосунку до газети "Кримська світлиця", співзасновником якої було Мінкультури і яка припинила своє існування”, – повідомили в міністерстві.

У міністерстві стверджують, що, відповідно до закону про реформування державних ЗМІ, колектив редакції “Кримська світлиця” повинен був створити юридичну особу, з якою Мінкультури уклало б договір про правонаступництво приміщень, але цього так і не було зроблено.

“Не дивлячись на неодноразові звернення з боку Мінкультури, трудовий колектив газети “Кримська світлиця” не виконав власне рішення (про перетворення ЗМІ на окремий суб'єкт господарювання. – Ред.). Тому, відповідно до вимог закону, з 1 січня 2019 року свідоцтво про реєстрацію газети втратило силу”, – йдеться в документі.

У відомстві додали, що рішення передати приміщення “Національно газетно-журнального видавництва”, куди входила газета “Кримська світлиця”, ухвалено у зв'язку зі “зростаючою заборгованістю”.

“З огляду на викладене, з метою недопущення зростання боргів підприємства Мінкультури ухвалило рішення про передачу державного майна, яке перебувало на його балансі, в Державне підприємство "Національний центр Олександра Довженка”, – йдеться у відповіді відомства на запит видання.

Нагадаємо, 20 лютого редакція газети “Кримська світлиця” отримала в Києві Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.

За словами Андрія Щекуна, засновниками газети стали громадська організація “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім” та громадська організація “Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка”. Видавцем газети є держпідприємство “Національне газетно-журнальне видавництво”.

У травні 2018 року газети “Кримська світлиця”, “Українська культура”, “Культура і життя” заявили про проблеми з фінансуванням і перешкоджання процесу реформування цих видань.

У Міністерстві культури України повідомили, що своїм указом зобов'язали директора “Національного газетно-журнального видавництва” Андрія Щекуна забезпечити перереєстрацію газет і журналів видавництва, зокрема “Кримської світлиці”.

Сам Щекун підкреслив, що, відповідно до закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, для реформування “Кримської світлиці” необхідне рішення трудового колективу, а також рішення Мінкультури як засновника видання. Він зазначив, що колектив ухвалив рішення про реформування газети ще в серпні 2016 року, тоді як рішення Мінкультури відсутнє.

Перший номер газети “Кримська світлиця” вийшов у Сімферополі 31 грудня 1992 року. Газета видавалася в Криму до 2014 року. Редакція була переведена до Києва в березні 2016 року. Незабаром випуск газети відновили.

Liked the article?
Help us be even more cool!