ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Газета "Степова зоря" виграла суд у фермера, який вимагав вибачень та 10 тис грн

10.01.2019, 16:25
Редакція газети "Степова зоря", фото - petropavlivka.city

Дніпровський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та повністю відмовив позивачу-фігуранту газетної статті у задоволенні вимог до Петропавлівської районної газети “Степова зоря” та її редакторки Ірини Ситнік. Таке рішення суд прийняв 19 грудня 2018 року. Судова тяжба тривала три роки, повідомляється на сайті “Степової зорі”.

Приводом для позову стала стаття, яка була опублікована у газеті 1 жовтня 2015 року “Куди йдемо: у європейське майбутнє чи повертаємося в бандитські 90-ті?”. Журналістка та редакторка видання Ірина Ситнік писала про незаконні покоси сільськогосподарських полів на Петропавлівщині та про реакцію місцевих фермерів, які влаштували мітинг і вимагали контролюючі органи вжити заходів щодо незаконних дій іншого місцевого фермера Григорія Єрьоміна. У той час він також очолював передвиборчий штаб провладної політичної партії.

Після цієї публікації Григорій Єрьомін звернувся до Петропавлівського районного суду. У своєму позові він вимагав публічних вибачень від редакції та особисто редакторки Ірини Ситнік та виплати компенсації за нанесення моральної шкоди розміром у 10 000 гривень. Суддя Петропавлівського районного суду П.О. Бурда виніс рішення на користь Єрьоміна.

Утім редакція вирішила оскаржити це рішення та звернулася до Дніпровського апеляційного суду, який відмовив у задоволенні апеляційної скарги та рішення судді П.О. Бурди залишив без змін.

Тоді журналісти звернулись із касаційною скаргою до Верховного суду України. 26 червня 2018 року суд скасував рішення апеляційної інстанції і направив справу на новий розгляд до Апеляційного суду Дніпропетровської області.

19 грудня 2018 року Апеляційний суд, врахувавши рішення Верховного суду України, виніс нове судове рішення: скасувати рішення першої інстанції, а саме Петропавлівського районного суду під головуванням П.О. Бурди, у задоволенні позову Г.М. Єрьоміну до редакції газети “Степова зоря” та головної редакторки Ірини Ситнік відмовити повністю.

Як зазначає видання “Степова зоря”, розголос про незаконні покоси полів у жовтні 2015 року дав поштовх до відкриття правоохоронцями кримінальних справ за фактом крадіжки групою осіб. Так поки тривала судова тяжба між газетою та громадянином Єрьоміним його було звинувачено у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 186 ч.5 Кримінального Кодексу України (грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою) та ст. 185 ч.2 (крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб). Розслідування встановило, що з полів двох фермерів викрадено 204 тонни насіння та нанесено збитків на 1 млн 306 тис. грн. Справа розглядається в Павлоградському міжрайонному суді Дніпропетропетровської області.

“Зараз я розумію, що дійсно були намагання встановити в нашій газеті рамки цензури і контролю за публічним виявом думок, які влада та потужні фінансові кола застосовують до ЗМІ”, - зазначила редакторка видання “Степова зоря” Ірина Ситнік.

Газета “Степова зоря” раніше була органом Петропавлівською райради, утім реформувалася з комунального підприємства на приватне у червні 2017 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!