ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Харківський метрополітен відмовився надати журналісту декларацію свого очільника

30.08.2016, 13:57

Журналіст Павло Новик отримав чергову відмову на свій інформаційний запит щодо декларацій про майновий стан та доходи керівника комунального підприємства “Харківський метрополітен” В’ячеслава Стаматіна. Про це повідомляє представниця ІМІ в Харківській області.

Лист з відмовою надати копію декларації журналіст отримав 12 серпня.

В установі не знайшли підстав дати інформацію аргументуючи тим, що “КП Харківській метрополітен не є суб’єктом владних повноважень, а є господарюючим суб’єктом”.

Павло Новик вважає таку відмову порушенням закону про доступ до публічної інформації.  

Схожі причини не давати відповіді на запит Павло Новик вже отримував у червні. Тоді працівники ТОВ “ТЕРРА” не надали декларацію депутата Харківської облради та керівника підприємства Ігоря Ясинського, та КП  “Жилкомсервіс” відмовили у доступі до аналогічного документа директора Олександра Яковлева.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що у даному випадку проблема в тому, що законодавство про доступ гарантує відкритість відомостей з декларацій, але не визначає для якогось розпорядника чіткого обов’язку ці відомості надавати на запит. “Відповідно до ст. 13 Закону України “Про доступ до інформації”, КП є розпорядником  в частині інформації про використання ними бюджетних коштів, а також в ін. вузьких випадках (напр., щодо надання суспільно важливої інформації). КП вважає, що відомості з декларацій під ці категорії інформації не підпадають, тому КП  не розглядає себе як розпорядника. Проблема має розв’язатися із запуском електронного декларування, яке очікується доволі скоро”, - сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!