ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Грузія відправила до Венеційської комісії обидва законопроєкти про "іноагентів"

08.03.2023, 17:32
Тбілісі, противники законопроєкту, 8 березня. Фото – Радіо Свобода
Тбілісі, противники законопроєкту, 8 березня. Фото – Радіо Свобода

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі надіслав листа президентці Венеційської комісії Ради Європи Клер Базі-Малорі з проханням підготувати висновок щодо двох законопроєктів про “іноагентів”, поданих до парламенту Грузії. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Ехо Кавказу”.

Раніше члени руху “Сила народу”, які формально оголосили про вихід з керівної партії “Грузинська мрія”, внесли до парламенту два законопроєкти. Один з них, “Про прозорість іноземного впливу”, було ухвалено в першому читанні 7 березня. Інший документ, який провладні депутати називають “американським”, називається “Про реєстрацію іноземних агентів”.

Так званий “американський” законопроєкт був скерований до Венеційської комісії без обговорення на пленарному засіданні. Як пише грузинська служба Радіо Свобода, документ на цьому етапі не буде винесений на сесію.

“У міру просування Грузії на шляху до членства в ЄС ми прагнемо працювати з нашими міжнародними партнерами, щоб забезпечити найкращий баланс між законними цілями прозорості та безпеки, з одного боку, і правами та свободами громадянського суспільства, з іншого. У дусі нашого багаторічного партнерства ми звертаємося до Венеційської комісії з проханням підготувати правовий висновок щодо законопроєктів, що додаються”, – йдеться в листі Шалви Папуашвілі, який поширила пресслужба парламенту.

Раніше в “Силі народу” та в “Грузинській мрії” заявляли, що планують затвердити в першому читанні обидва законопроєкти, а потім скерувати їх до Венеційської комісії. У “Мрії” говорили, що, якщо комісія виступить із неаргументованими зауваженнями, вони все одно затвердять документ.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла, що використає своє право і накладе вето на закон про “іноагентів”. Водночас керівна партія, ймовірно, зможе його подолати.

Ухвалення законопроєкту про “іноагентів” у першому читанні 7 березня спровокувало протести біля будівлі парламенту. Поліція використовувала проти демонстрантів спецзасоби, зокрема водомети та сльозогінний газ. Затримано понад 60 осіб. Є потерпілі серед силовиків та учасників акції.

Liked the article?
Help us be even more cool!