ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадянському журналісту Сулейманову заборонили лежати в СІЗО – дружина

Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Громадянському журналісту, політв'язню Амету Сулейманову, засудженому російським судом до 12 років колонії, заборонили в СІЗО лежати, незважаючи на його хворобу серця.

Про це повідомила його дружина Ліля Люманова у Facebook, передає проєкт Радіо Свобода "Крим.Реалії".

27 липня відбувся розгляд клопотання про звільнення від покарання через тяжкі захворювання Сулейманова. За її словами, часу поговорити з чоловіком у неї не було – вони встигли лише привітатися. Після цього Амет обговорив зі своїм захисником важливі моменти справи. Суд пройшов швидко, його перенесли на 27 вересня. Ліля Люманова повідомила, що Сулейманова в СІЗО-2 Сімферополя відвідав адвокат. Чоловік розповів, у яких умовах утримують журналіста.

"Як виявилося, Амет весь день на ногах. Йому заборонено лежати. Є невеликі лавки, на яких можна сидіти. Тобто людина не має права навіть прилягти. Відповідно, у нього набрякли ноги. Планую відвідати лікаря Амета в поліклініці та проконсультуватися з приводу ніг. Я боюся, що його постійне перебування у вертикальному положенні може спричинити виникнення тромбів", – розповіла Люманова.

Вона розповіла, що бранців змушують вчити гімн і співати. Також Сулейманов сказав, щоб не передавали каші та вермішелі швидкого приготування. Оскільки окріп не дають, кип'ятильники забороняють.

"Як я зрозуміла, він навіть не може заварити собі чай. Тільки кава розчинна, і то тільки по днях, коли з крана тече гаряча вода. Він її заливає з-під крана", – пояснила дружина Амета Сулейманова.

Крім того, у цьому ізоляторі є бібліотека, але ув'язнений не може сам обрати літературу, це робить співробітник СІЗО та приносить читати.

"Немає можливості онлайн замовити продукти в магазині. СІЗО-2 не має такого магазину. Востаннє я робила передачу Амету в травні, наступна – у середині серпня, не більш ніж 20 кілограмів", – розповіла Люманова.

Як повідомляв ІМІ, 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації") через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації "Хізб ут-Тахрір".

Як повідомляло представництво Президента в АРК, Амет Сулейманов стоїть у черзі на імплантацію клапана серця. Він страждає на артеріальну та мітральну недостатності. Це захворювання внесено до урядового переліку таких, що перешкоджають утриманню під вартою.

Спочатку його вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв'язок із Кримського гарнізонного військового суду. Навіть за таких умов підсудний важко переносив судові засідання, іноді їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря. Південний окружний військовий суд, незважаючи на численні заяви захисту щодо стану здоров'я Сулейманова, ухвалив рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років.

Liked the article?
Help us be even more cool!